Emánuel
3 °C
12 °C

Bármit megadott volna Munkácsyért

2004.06.15. 16:02
A világ legnagyobb aukciós házának londoni központjában XIX-XX. századi magyar, német, osztrák, cseh és lengyel mesterek művei kerültek kalapács alá. Munkácsy "A pataknál" című képét a kikiáltási ár hatszorosáért vitte el a titokzatos magyar gyűjtő. Több festőnk képeire viszont nem érkezett ajánlat.
A Sotheby's előzetesen kiadott londoni árbecslése szerint a magyar művészek alkotásai közül Munkácsy Mihály "A pataknál" című képe volt a legígéretesebb; a cég 120-180 ezer font (45-68 millió forint) bevételt várt az alkotás licitjétől.

Az 1885-ben festett kép keddi kikiáltási ára 85 ezer font volt, amely a licit során gyorsan felment 100 ezer, majd 200 ezer font fölé. A csaknem negyedórás küzdelem végén már csak egy helyszíni, és egy telefonos licitáló ígért folyamatosan egymásra, először 10 ezer, majd 5 ezer fontonként emelve az ajánlatokat. A kalapács végül 525 ezer fontnál (200 millió forintnál) csapott le, a teremben ülő licitáló utolsó ajánlatára. A leütési árat megfejelő cégjutalékkal együtt a bruttó ár több mint 590 ezer font.

Bármit megadott volna

A sikeres licitáló az MTI-nek név nélkül, magyar nyelven azt mondta: nem magának, hanem megbízójának vette a képet. Nem volt hajlandó elárulni részleteket sem magáról, sem megbízójáról, azon kívül, hogy ez utóbbi is magyar. Arra a kérdésre, hogy megbízója megszabott-e felső árhatárt, az illető nemmel válaszolt.

A Sotheby's legutóbb éppen egy éve, tavaly június elején rendezett hasonló aukciót a kor közép-európai, köztük magyar alkotóinak műveiből Londonban. Azon az aukción egy Munkácsy-kép valamivel több mint 106 ezer fontért kelt el a 80 ezer fontos előzetes felső becslés helyett. A keddi árverésen ugyancsak jelentős összegért adták el Benczúr Gyula "Nyári piknik" című képét, amelynek licitje - 48 ezer fontról indulva - 140 ezer fontnál állt meg.

Vegyes a kép

A meghirdetett magyar gyűjteményből elkelt még egyebek mellett Szőnyi István "A Dunakanyar látképe Zebegénynél" című alkotása, amelynek leütési ára a 6500 fontos kikiáltási árról 22 ezer fontra ment fel. Berény Róbert "Hátradőlő nő portréja" című műve azonban, amely 30-50 ezer fontos előzetes árbecsléssel szerepelt a Sotheby's tájékoztatójában, eladatlan maradt, csakúgy, mint Vaszary János, Orbán Dezső és Iványi-Grünwald Béla néhány alkotása.

Kieselbach Tamás, a budapesti Kieselbach galéria jelenlévő tulajdonosa a magyar alkotások szempontjából "vegyes sikernek" nevezte a keddi londoni Sotheby's-aukciót. A szakértő a Munkácsy- és a Benczúr-kép árverési sikerére utalva azt mondta: nemzetközi piacon ezek az első magas árak magyar képekért.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.