Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Demján Sándor korai balettjei

2004.08.12. 19:00
Lehet, hogy a végén egyetlen kulturális intézmény sem költözik be a 31 milliárd forintért épülő gigantomániás épületbe, a Művészetek Palotájába - tudta meg az Index. Senki sem akarja ugyanis, hogy saját programjait egy külső cég szervezze, márpedig itt a jelek szerint ez fog történni. A Hagyományok Háza már kifarolt a betonsilóból, most pedig a Ludwig Múzeum háborodott fel azon, hogy Demján Sándor cége saját szakállára erősen PR-ízű fotókiállítást szervez az elvileg független, igényes képzőművészetet bemutató múzeumba.
A liftbe lépve még úgy tűnt, a művészetek már félkész állapotban is átjárják a legújabb tervek szerint jövő márciusban nyitó Művészetek Palotájának minden zugát. Zsiga, a liftkezelő zsigeri művészként kortárs műhellyé alakította munkaállomását: az acélfalakat napilapokból kivágott főcímek, magazinképekből készített montázsok, matricák, kézi rajzok és egy ügyesen felbandázsolt rádió borították. Kilépve pedig olyan rigmusok búcsúztatták a látogatót, mint hogy "Zsiga-Biga, gyere ki."

Tekintse meg képeinket!
Az artisztikus hangulatot fokozta, hogy a sajtótájékoztatón kiderült, a Nemzeti Színházzal szemközt épülő komplexumban nem csak a művészek, hanem a kivitelező cég is aktívan részt vesz a programszervezésben.

Nemes versengés háromszázezerért

A 31 milliárd forintos beruházás generálkivitelezője, az Arcadom Építőipari Rt. ugyanis amellett, hogy betonoz, villanyt szerel és burkol, fotópályázatot is hirdetett, amelyre olyan képekkel lehet nevezni, amelyek "az egykori rendező-pályaudvar helyén pezsgő kulturális életet mutatják be". Vagyis az Arcadom által emelt épületeket. És bár pezsgést tapasztaltunk Zsiga liftjében és a betonkeverők környékén is, nevezésre mégsem gondoltunk.

A felhívás sajátossága volt ugyanis, hogy a "sajtófotó" ebben az esetben nem műfaji kategóriát jelentett, hanem olyan emberek részvételét, akik sajtóigazolvánnyal rendelkeznek, ráadásul éppen jelen vannak a sajtótájékoztatón, esetleg a következő napok valamelyikén bejelentkeznek a cégnél.

Felrémlettek előttünk az olyan újságíró andalító trükkök, mint amikor egy tájékoztató vendégei tombolajegyet kapnak, a fődíj meg egy kis digitális fényképezőgép vagy más kellemes csecsebecse. Aztán elhessegettük a PR-ízű víziókat, hogy a következőt halljuk: a 300 ezer forintos fődíjjal kecsegtetett sajtómunkások abban a megtiszteltetésben is részesülnek, hogy műveiket - a digitális képekről készült printeket - a világ egyik legnevesebb kortárs művészeti múzeumában, a hamarosan beköltöző Ludwigban állítják ki.

A Ludwig szigorú művészi koncepcióját ismerve már-már punkosan radikálisnak tűnt az ötlet, így, irányváltást sejtve, felhívtuk a múzeum igazgatónőjét. Irányváltás helyett azonban felháborodással találkoztunk.

"Ez olyan, mintha a házamat építő munkások bulit rendeznének a kész épületben" - hozott frappáns példát magyarázatként Néray Katalin. Mint mondta, a fotópályázat újabb jele annak, hogy az intézmény koránt sem kapja meg azt a függetlenséget, amit pedig a nemzetközi elismertségű múzeumnak az előzetes tárgyalásokon megígértek.

Néray elmondta, hogy az önálló kiállítási és gyűjtési koncepcióval rendelkező Ludwigba nem csak ezt a fotópályázatot akarják benyomni, hanem - a régi ötlet reneszánszaként - a Vasilescu-gyűjteményt is. Mint ismeretes, a tervezési fázison túljutott, de funkcióval még nem rendelkező Művészetek Palotájába 2001-ben Vasilescu János műgyűjtő magángyűjteményét akarta beköltöztetni a kulturális kormányzat, és csak később került terítékre a Ludwig. A Vasilescu gyűjtemény bennfentesek szerint komoly esélyekkel indul a Ludwig múzeumba, hiszen alapítványának titkára az a Bálint Péter, aki egyúttal a kivitelező Arcadom Rt. vezérigazgatója is.

Úgy tűnik Kiss Ernő, a házat üzemeltető, és később programszervező jogosítványokat is szerző Kultúr-Part Kft. vezetője a maga birodalmaként tekint a Ludwigra is - foglalta össze meglátását az igazgatónő.

A kultusztárca által alapított Kultúr-Part Kft.-t kezdetben arra szánták, hogy az épületet és a benne található három független intézményt üzemeltesse, a fűtéstől a jegyértékesítésig. Görgey Gábor, az MSZP-kormány első kulturális minisztere azonban úgy kibővítette a cég jogosítványait, hogy az a programszervezést is megkapta.

Függetlenségének védelmében a múzeum szerdán már megkereste Koncz Erika helyettes államtitkárt a kulturális tárcánál. Kérdésünkre Néray Katalin elmondta, a nemzetközi alapítványt vezető Ludwig asszonyt még nem tájékoztatták. "Nem szeretnénk, ha azt gondolná, Magyarországon megőrültek az emberek" - búcsúzott keserűen az igazgatónő.

Szorított a bentonkabát

A később Művészetek Palotája névre keresztelt gigantikus projektre kezdetektől jellemző volt, hogy nem létező igények kielégítésére készült, hanem az előre elhatározott tervhez kerestek kulturális intézményt, amit be lehetne költöztetni a nagyon drága betondobozba. A múzeumi részről a projekt indulásakor csak konfúz elképzelések léteztek. Volt, hogy a Nemzeti Galéria gyűjteményének egy részét, volt, hogy Vasilescu János magángyűjtő kollekcióját akarták kiállítani a Demján-féle épületben. Annyi tűnt biztosnak, hogy az új intézményt Modern Magyar Művészeti Múzeumnak fogják hívni. Időközben elvérzett mind a Nemzeti Galériás, mind a Vasilescu-féle ötlet. Utóbbi többek között azért, mert a gyűjtő és fia között zajló per miatt bizonytalanná vált a műtárgyak tulajdonjoga. Az utolsó - és eddig úgy tűnt, hogy végleges - terv szerint viszont a modern és kortárs képzőművészetet bemutató Ludwig Múzeum költözne ide a Várból, az egykori Munkásmozgalmi Múzeum palotájából.

A múzeum mellett biztos pont volt, hogy a Hagyományok Háza is beköltözik a Palotába. Az intézmény vezetője, Kelemen László azonban idén nyár elején bejelentette, hogy mégsem váltanak telephelyet. Mégpedig azért, mert számukra úgy tűnt, hogy saját programjaikat nem ők maguk szerveznék, hanem a Kultúr-Part Kft., így elvesztenék önállóságukat. Ráadásul azt is megtudták, hogy a kifejezetten számukra tervezett irodák és egyéb helyiségek egy részét "kiszervezték" alóluk.

A helyettük beugró Nemzeti Táncszínház Kht. sem fog igazából beköltözni a Palotába: mint megtudtuk, továbbra is játszani fognak a Várszínházban. A megállapodás szerint ugyanis a Kht. az év száz napján "élvez prioritást" a termekre. Kiss Imre szerint ez alatt az idő alatt a létesítményt ingyen vehetik igénybe a táncegyüttesek.

A Művészetek Palotájának vezetője az Indexnek egyébként kijelentette, az intézmények alaptalanul féltik autonómiájukat.

Etyeki legényes

A beköltözésre váró intézmények tehát idővel azt kezdték gyanítani , hogy a Kultúr-Part miatt az új komplexumban önállóságuk veszélybe kerülne. Ehhez képest igazi továbblépésnek tűnik, hogy már nem csak a Kultúr-Part, hanem az építkezést kivitelező Arcadom is kiállításokat szervez.

A betonszarkofág félhomályából kilépve a hőségbe, váratlanul felrémlett előttünk egy alternatív jövő, ahol az épület Demján Sándor kisplasztikái és bőrdomborművei című kiállítással nyitja meg kapuit. A sikeres tárlatot Demján Sándor és a Bauhaus, illetve a korai Demján - kései Muszbek című gyűjteményes kiállítás követi. A Nemzeti Táncszínház közben az Etyeki legényes és a Demján Sándor a csekk könyvet forgatja című kamarabalettekkel készül, a Nemzeti Filharmonikusok pedig Beethoven eddig ismeretlen, X. vagy "Sándor" szimfóniájából adnak elő részleteket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.