Kocsma helyett múzeum szombat este

2008.06.20. 16:09
Az orosz-holland meccs előtt, alatt és után adhat a kultúrának is. A hetedik alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakáján országszerte több mint 200 helyszínen koncertek, kiállítások és máglyák várják este hattól hajnalig. A legtöbb múzeum ingyenes tárlatvezetéssel csalogatja az érdeklődőket

Mintegy 70 budapesti helyszínen várják az érdeklődőket szombat este hat órától hajnali kettőig a hetedik alkalommal megrendezendő Múzeumok éjszakáján.

Didzseridu és panorámaterasz

A Szépművészeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett megtekinthetők az időszaki tárlatok is, úgy mint a Lélek és test című fotókiállítás, de lesz egyebek mellett kézműves műhely, játékos nyomozás, fény- és árnyékjáték, továbbá portréfotózás is, miközben a Myrtill Quartet, a Náray Erika Jazz Band zenél majd.

A Műcsarnok Repkedő lufilények címmel közös játékra és alkotásra invitálja a látogatókat, fellép a KoMa Társulat és a Vodku zenekar, míg Hallható fény címmel elektronikus zenei látványkoncert várja az érdeklődőket.

Különjáratok a Múzeumok éjszakáján

A Belvárosi múzeumi körjárat végállomása a Deák Ferenc tér, városnéző autóbusz megálló (16-os autóbusz végállomása mögött). Az autóbuszok 18.00 és 0.00 óra között 7-8 percenként, 0.00-tól 2.00 óráig pedig 10 percenként indulnak.

A Ludwig Múzeum járat a Deák Ferenc térről 10 percenként indul (9-es autóbusz-végállomás mögött), és ide is érkezik.

A Budai múzeumi körjáratra a Deák Ferenc téren a 9-es autóbusz végállomás mögött lehet felszállni 18.00 és 0.00 óra között 5 percenként, illetve 0.00-tól 2.00 óráig 6 percenként.

Az Óbudai múzeumi járat a Batthyány térről indul (86-os autóbusz Bogdáni út irányú megállóhelye) 30 percenként.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a zuglói önkormányzat által közösen szervezett éjszakai rendezvény középpontjában a nemrég nyílt Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza című borászati- és fotókiállítás, valamint a Szent Iván-éj tüzeit fellobbantó Tűzfesztivál áll. Dzsessz, népzenei és komolyzenei koncertek, reneszánsz divatsátor, lovagi torna, tűzmágus előadás, csónakos vártörténeti séta, tárlatvezetés, borkóstoló, pirotechnikai látványshow teszi "perzselővé" a hangulatot.

A Néprajzi Múzeum megismerteti egyebek mellett a tradicionális nyugat-afrikai zenét és hangszereket, a szambát, a didzseridut, valamint a magyar nép hagyományos kultúráját. Egész éjen át kézműves vásár, hennafestés, arab kávéház várja a látogatókat.

Az Iparművészeti Múzeumot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói veszik birtokba reneszánsz performansszal, divatbemutatóval, mozdulatszínházzal, összművészeti installációval és zenés tárlatvezetéssel.

A Magyar Természettudományi Múzeumban korcsolyapálya, "jeges" előadások és antarktiszi filmvetítések mellett mézkóstolás és vetélkedők várják az érdeklődőket a Forró nyomok és hideg-lelés című rendezvényen.

A Magyar Nemzeti Múzeum a barokkot állítja a középpontba szombat este, az idén a zene ünnepével egy napra eső Múzeumok éjszakáján így a, Magyarországon először megrendezendő csembalófesztivál, a Cembalissimo 2008 lesz a fő attrakció. A Magyar Nemzeti Galéria pedig a koncertek mellet erre az éjszakára kinyitja az panorámateraszát is.

A Budapesti Történeti Múzeum a reneszánsz királyi udvar életét idézi fel a Múzeumok éjszakáján: tárlatvezetések, tűzzsonglőr-bemutató, udvari táncmulatság és fáklyafényes éjszakai borozás várja a látogatókat. Az érdeklődők korhű ruhát ölthetnek és egy udvari táncmulatságon is részt vehetnek.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum új kiállítással köszönti a Múzeumok éjszakáját: az Amikor kinyílt Ázsia kapuja? című tárlat Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel fotográfiák és úti emlékek segítségével.

A Kiscelli Múzeumban divatbemutató, divattörténeti előadás és fotókiállítás, századfordulós kávéház várja a látogatókat, míg a külső udvarban vásárt rendeznek.

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum egész területén a kortárs képző-, tánc- és színházművészet meghatározó alakjaival (például Hegyi Lóránddal) találkozhatnak a látogatók, és fellép a Goda Gábor vezette Artus Társulat, a TÁP Színház pedig minden idők legrosszabb tárlatvezetését és kiállításmegnyitóját prezentálja. Csak erős idegzetűeknek!

Az Országos Műszaki Múzeum szintén új kiállítással örvendezteti meg vendégeit: Mobileum címmel nyílik tárlat, melyen bemutatnak 130 berendezést és 150 kisebb tárgyat, felidézve másfél évszázad gépfejlesztésének fontosabb stádiumait. A látogatók megtudhatják, mitől volt menő a nyolcvanas évek üzletembere, éjszaka pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget.

A Millenáris park programjában a kiállítások mellett a Boban és Marko Markovic Orkestar koncertje, csillagászati bemutató, tűzugrás, több látványos fizikai kísérlet és performansz szerepel. De nem csak múzeumokba mehetünk, például pár órára megnyitják a Keleti pályaudvar felújított, csodálatos freskóival díszített Lotz-csarnokát.

Nem csak a fővárosban

Vidéken közel 160 helyszínen is számos program várja szombat este azokat, akik inkább múzeumba mennének meccsnézés helyett.

Debrecenben a Déri Múzeum, a Református Kollégium Múzeuma, valamint a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ csatlakozik a rendezvényhez. A Baltazár Dezső téren felépítik a Debrecenben valaha látott legnagyobb máglyát. Rendhagyó tárlatvezetések keretében az Aba-Novák-kiállításon Pálinkás József, az MTA elnöke, Huzella Péter zenész, Czeizel Endre orvos-genetikus, valamint Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája és Molnos Péter, a tárlat kurátora kalauzolja a látogatókat. A fény művészete című, Kepes Györgyöt bemutató tárlaton pedig Kepes András, a művész unokaöccse és Máthé András fotóművész tart rendhagyó tárlatvezetést0,

Győrött a Városi Művészeti Múzeumban a Magyar Mozdulatművészeti Társulat lép fel. A soproni Központi Bányászati Múzeum látogatói a szakemberek jóvoltából megismerhetik a kiállított tárgyak történetét, köztük olyan érdekes részleteket, pletykákat is, amelyeket egy szigorúan szakmai igényű ismertető nem tartalmaz. A nagycenki András nevet viselő 100 éves kismozdony egész nap húzza majd a vonatokat Nagycenk és Fertőboz között.

Rudabányán Éjszakai műszak címmel karbidlámpás tárlatvezetés lesz. A sárospataki várban ekkor nyitják meg a Sütőházat, ahol korabeli ételeket készítenek, de megtekinthetők a reneszánsz iniciálék is Mátyás király műhelyéből.

A nyíregyházi Jósa András Múzeumban a látogatók két óránként tárlatvezetéssel kereshetik majd fel a rendezvény alkalmából szervezett új kiállításokat, emellett honfoglalás kori harci bemutatót, koncerteket és táncműsorokat is megtekinthetnek. A mátészalkai Szatmár Múzeumban az éjszakát az elektromos közvilágítás indulásának 120. évfordulójával kötik össze abból az alkalomból, hogy 1888-ban Magyarországon először a városban gyulladt ki az utcai villanyvilágítás.

Szegeden tíz helyszín kínál programokat, többek között látható lesz Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című táblaképe a Kultúrpalotában, megszólal Dankó Pista hegedűje, kinyit a fellebbviteli főügyészség épülete, bemutatják a Szegeden őrzött legrégebbi kódexet, a fogadalmi templomban pedig megszólal az ország egyik legnagyobb harangja.

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum ingyenes tárlatvezetései mellett a múzeum előtti téren velocipéd-bemutatót tartanak, a kisebbek pedig kipróbálhatják a kőbaltacsiszolást, a kagylóékszer-készítést, de társasjátékokkal és dramatikus mesejátékokkal is múlathatják az időt.

A szolnoki Damjanich múzeumban a tisztálkodás XX. századi falusi szokásait bemutató időszaki kiállításhoz kapcsolódó rendezvényekkel várják az érdeklődőket.