Látogatói csúcsot döntött a Múzeumok Éjszakája

2007.06.25. 18:10
Megdőlt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat tavaly mért 200 ezres látogatói csúcsa az előzetes adatok szerint - tájékoztatott az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) közlése szerint a 2007-es Múzeumok Éjszakája rendezvényein az idén még többen vettek részt, mint tavaly: a legfrissebb adatok szerint a látogatók száma elérte a 235 ezret. Budapesten 152 ezren, vidéken 83 ezren voltak kíváncsiak a múzeumok által szervezett eseményekre.

Egyéni csúcsok

A fővárosban a legtöbben a Magyar Nemzeti Galériába és a Szépművészeti Múzeumba látogattak el, mindkét helyszínen 12 ezren vettek részt a programokon, de csaknem ugyanennyi érdeklődőt (11943) fogadott a Néprajzi Múzeum is.

A Magyar Nemzeti Múzeumban 8597, az Iparművészeti Múzeumban 7744, a Jövő Házában - a Millenárison, a Mezőgazdasági Múzeumban és a Közlekedési Múzeumban 7000, a Magyar Természettudományi Múzeumban 6800 látogatót számláltak.

A nem muzeális intézmények közül az előzetes adatok alapján a Budavári Labirintusban 6500, a Kogart Házban 3215 látogató járt a Múzeumok Éjszakáján.

A tízezres a legszebb

Több mint háromezren jutottak be szombaton éjjel a Magyar Nemzeti Bankba és látogatóközpontjába, ahol ötezernél magasabb volt azok száma, akik szavaztak a legszebb forintcímletre. A szavazatok alapján Magyarország legszebb bankjegye a Szent István királyt ábrázoló tízezres lett.

Szent Iván-éji álom

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját. Az idén az ország 156 múzeumában mintegy 1300 programra várták az érdeklődőket június 23-án.

Miskolcon Herman Ottó Múzeumba, illetve a Megyei Múzeumi Igazgatósághoz tartozó összes múzeumba húszezren látogattak el. Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete Házban és a Dómban 19 ezer látogatót számláltak.

A Debreceni Déri Múzeumban 7 ezren, az egri Dobó István Vármúzeumban több mint 6 ezren, a Keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban 5500-an, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban 5 ezren voltak kíváncsiak a rendezvényekre.