Zene, film, cirkusz, videoblog

2006.04.14. 10:58
A 16. Mediawave Fényírók Fesztiválja kezdődik Győrben április 28-án. A rendezvényhez több, környékbeli és határontúli helyszín csatlakozik, úgyhogy biztos a program-túladagolás.

Április 28-án kezdődik az idei Mediawave Fényírók Fesztiválja, melynek központja ezúttal is Győr belvárosa lesz. Itt állítják majd fel az idei fő koncerthelyszínt, egy hatalmas cirkuszsátrat is, de az idei fesztivál tematikájában is erősen jelen lesz a cirkusz motívuma – mondta el Hartyándi Jenő, a fesztivál programigazgatója csütörtökön a Művész Moziban tartott sajtótájékoztatójukon.

A mozi előterében Szőke András triciklizik körbe-körbe két nagy Mediawave-transzparenssel felszerelt háromkerekűjén, amikor megérkezünk, Durst György, a fesztivál kuratóriumának elnöke pedig gyógysörnek álcázott pálinkával kínálja az érkezőket. Szőke a fesztivál állandó „tapétája és aláfestő zenéje”, aki tavaly is Győr utcáin biciklizgetve hirdette a fesztivált. Idén pedig a Győrben forgatott és a fesztivál internetes oldalán, egy videoblogon közzétett etűdökkel kapcsolnák be a helyiek az eseményekbe.

Felvezetésként a Fényposta a fesztiválnak akció keretében április 14-én pénteken, 14.00 és 17.00 óra közt lehet üzenni a Mediawave-nek: a Deák téren és környékén zajló szereplőválogatáson bárki részt vehet, aki szeretne részese lenni egy filmüzenetnek, amelyet a most felvett anyagokból majd a Fesztivál szakmai workshopján raknak össze a meghívott rendezők – természetesen a közönség bevonásával.

Gyógypálinka és cirkusz

A sajtótájékoztatót Durst nyitja meg - kezében még mindig a gyógypálinkával -, majd bemutatják az új szignálfilmet is, amihez idén Grencsó István, a fesztivál állandó fellépője, és az immár harmadik éve megrendezett improvizatív jazz workshop egyik vezetője szerezte a zenét. Az archív anyagokból vágott kisfilmben idén főleg néprajzi és cirkusz témájú képek jelzik a fesztiválszervezők vonzalmát „az etnikumok és a fura helyekről érkező művészek iránt”. Ilyen fura hely például Dél-Kína, melynek burma-tibeti határáról érkeznek a fesztivál egyik legérdekesebb fellépői: Fekete Yi nevű, szibériai eredetű törzs szinte teljes elzártságban él a hegyek közt, ahol érintetlenül őrizték meg zenéjüket és kultúrájukat - Hartyándi szerint „ez a hely olyan most, mint száz éve volt Afrika”.

Másik legnagyobb fogásuk Marc Ribot, aki John Zorn mellett jelenleg a New York-i underground jazz fő alakja. Ribot pár éve már volt vendége a fesztiválnak, idén saját triójával érkezik. Mellette szintén nem kevésbé fontos fellépő lesz a Dave Holland Quintet.

Az egyhetes programsorozat filmkínálatát adó csaknem 70 alkotást ezer pályamű közül választották ki. Kínából, Spanyolországból, Nagy-Britanniából is érkeznek filmek, amelyek a már megszokott dokumentum, zenei, animációs, kisjáték- és kísérleti film kategóriákban vetítenek, emellett filmes konferenciákat és megbeszéléseket is rendeznek. A fesztivál idei újdonsága a cirkusz: mint Hartyándi elmondta, az itthon még nem túl ismert „új cirkusz” műfajt szeretnék megismertetni a hazai közönséggel. Ennek már tavaly is volt előjele: a Les Freres Kazamaroffs társulat előadása a színház, cirkusz, pantomim szürreális keverékeként a fesztivál egyik legemlékezetesebb eseménye volt.

Az április 28-i megnyitó az Alternatív Kultúráért díjak átadásával indul, majd a német Corvus Corax koncertje zárja az estét. A Hartyándi által a teuton lovagok leszármazottjaként jellemzett együttes fellépése érdekes fogásnak ígérkezik: korábban már felléptek a fesztiválon, az akkor készült filmbejátszás szerint például kecskedudával is lehetséges technót játszani, a közönség pedig élvezi. Szintén visszatérő vendég lesz a Tom Waits egyik kedvenc zenekaraként említett Imperial Crowns, rájuk emlékszünk két évvel ezelőttről: meggyőző rockabillyt játszanak, amit csajozós sztorikkal színesítenek. Jön még a Red Elvises, akik mintha Oroszország válasza volnának a Leningrad Cowboysra, és a Mango Molas, akik a tavalyi fesztivál zárókoncertjeként az egész győri főteret meg tudták táncoltatni, pedig úgy játszanak kubai zenét, hogy a fél zenekar egyébként szlovák.

Traktorkirándulás

A fesztivál egyébként nem csak Győrben zajlik: ahogy eddig is, úgy idén is kapcsolódnak a programokhoz a környékbeli települések: traktorkirándulástól a pikniken át koncertekig és filmvetítésekig, május elsején pedig - a hagyományoknak megfelelően - a Monostori erőd ad helyt az eseménynek.

Végezetül Durst még közös pálinkázásra invitálja a sajtó képviselőit, mert a Mediawave egy ilyen kötetlen hangulatú, jókedvű fesztivál, amellyel elsődleges céljuk, hogy lebontsák a magyar és nemzetközi művészeket egymástól elválasztó „szellemi vasfüggönyt”. Van bennük spiritusz.