Dobhártyazörgetés a vásárcsarnokban

2004.10.01. 12:50
A Nagy Fül fesztivál idén is - a padlóig gagyított tömegkultúra vicces és tragikus kreatúráival ellentétben - a szellemi kalandozások bátor harcosait és a valós alkotói értékeket képviselők zenei produkcióit vonultatja fel Európa híres központjaiból és rejtett zugaiból.

"Virágozzék minden virág!"
Mao Ce-tung

Az újzenei fesztivál idei műsorára is olyan zenészek kerültek, akik azon túl, hogy fontosak, jók, hitelesek és aktuálisak, mégis különböző stílusokhoz tartoznak a modern operától a kísérleti jazzen és az undergroundon át a hipermodern future beatig és tovább. Ami az itt szereplő különböző stílusok képviselőit hozzáállásbeli eltéréseik ellenére is nagyon hasonlóvá teszi egymáshoz, az hogy ők azok, akik a mai piaci körülmények között kiemelkedő alkotói értékeik ellenére kiszorulnak a kulturális figyelemből, mivel dalaik nem azzal a céllal születnek, hogy feledtessék a vásárlóval magányát.

Addio Pola
A fesztivál idén különleges helyre kerül: Európa legnagyobb zárt piacára, ahol számtalan kiváló élelmiszer és alapanyaga csalogatja nap, mint nap kulináris és gasztronómiai, azaz szellemi kalandra közönségét. Ezúttal a zene kerül a pultra, s válik a legcsábítóbb vitaminszolgáltatóvá: zöldséggé, desszertté és élet-elixírré egyben. Akár fizikai, akár szellemi táplálkozásunkról legyen szó, a tápanyagok beviteléhez természetes módon nélkülözhetetlen a következő is: a kifinomultság, az ízlés, az érzékenység, egyszóval a kultúra, amely az éhség által kiváltott táplálkozást csodává nemesíti.

Ahhoz, hogy piacunk sok-sok kiváló áruja - a jelenlevő világvezető zeneőrültek remek hangjegyei - kellő módon az Önök becses testében megszólaljanak, s élvezet-tűzijátékot csaphassanak fejben és bendőkben egyaránt, a Nagy Fül fesztivál étlapja ezúttal is örömmel ajánl Önnek olyan táplálékot, amely:
- minőség a hulladékáradatban;
- tápérték a silány étkezési szokások pótlására;
- tárgya a kifinomult ízlelésnek;
- telítettség válaszként az éhségre;
- lehetőség új csodálatos ízek felfedezésére;
- értelem az életnek nevezett időszak kitöltéséhez.

Felix Kubin
Újzenei piacunkon ebben a szezonban a következőket ajánljuk:
Október 1.-én 21 órától a világ egyik legkiválóbb modern jazz zongoristáját, Veryan Westont, aki ezúttal a legvagányabb angol költő, a gázálarcban szavaló Hugh Metcalfe társaságában lép fel. Őket kötött szoknyát, toppot és pantyusokat viselő ausztriai szomszédaink, a M.O.R.D. együttes tagjai követik őrült költészettel és minimál-rock'and'rollal. 23 órakor lép színre Hamburg új zeneóriása, a szintetizátor-hegyeken játszó ufónauta zeneszerző Felix Kubin, a future beat és a KGST-világ rémálomvilágai között egyensúlyozva. Éjfélkor Isztria zenei pápája, Franci Blaskovic kiváló kocsmazenekarával veszi birtokba a hangosítást, s fogja ránk zúdítani a mediterrán gyógyító energiáit kegyelem nélkül.

Október másodikán 21 órától a szófiai underground sokat látott diverzánsai, a New Yorktól Moldáviáig turnézó The Legendary Poptones lép fel. Őket követik a kelet-európai zenei út-, ideg- és fejtörés-szenátorai, a Tudósok csodazenekar. 23 órától a holland-horvát-belga-kínai Plan Kruutntoone együttes improvizál, vetít és megidéz, hogy legvégül egy észveszejtően csodálatos holland családzenekar, a méltán világhírű De Kift ejtse rabul és őrjítse meg szenvedélyes bigband-operájával a vendégül látott hallgatóságot.

VII. Nagy Fül
budapesti újzenei fesztivál
Október 1. és 2., 21.00 órától
Nagycsarnok (Vámház körúti vásárcsarnok, bejárat a Pipa utca felől)

A napi belépő ára 1500 forint, jegyek a helyszínen válthatók.
Részletes műsor: www.index.hu/bigear
További információ: 06 70 532 5660

Október 1. péntek
24.00 Franci Blaskovic Band (IST)
23.00 Felix Kubin (D)
22.00 M.O.R.D. (A)
21.00 Veryan Weston & Hugh Metcalfe (GB)

Október 2. szombat
24.00 De Kift (NL)
23.00 Plan Kruutntoone (NL)
22.00 Tudósok (HUN)
21.00 Ivo Vladimirov's Legendary Poptones (BUL)