Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Egy napig még bejuttathatjuk kedvenc regényünket

2005.04.22. 20:59
Az mtv közzétette annak a 75 hazai és 75 külföldi regénynek a címét, amire szombat estig még szavazhatunk, azután már csak 100 mű lesz versenyben. A Nagy Könyv 150-es listájára a klasszikus szerzőkön kívül felkerült Vavyan Fable, Rácz Zsuzsa, Ken Folett, Daniel Keyes és Stephen King egy-egy műve is. Arról, hogy melyik könyvekre érkezett a legtöbb szavazat, először szombaton 18.20-kor ad információt a közszolgálati tévé.

A 75-ös lista szerint a szavazók Fekete Istvánt, Gárdonyi Gézát, Jókai Mórt, Mikszáth Kálmánt, Móricz Zsigmondt, Rejtő Jenőt, Szabó Magdát és Wass Albertet kedvelik a hazai szerzők közül a legjobban, ők négy-négy könyvvel vannak versenyben.

Vavyen Fable is versenyben

Érdekes, hogy a külföldön leginkább kedvelt magyar szerzőnek, Márai Sándornak csak két könyvét, A gyertyák csonkig égnek és az Egy polgár vallomásai címűt jelölték. A "klasszikusok" közül versenyben van többek között Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, Szerb Antal Utas és holdvilág, Rideg Sándor Indul a bakterház és Ottlik Géza Iskola a határon című regénye is.

A kortárs magyar szerzők közül Szabó Magda vezet négy könyvvel, őt követi Vámos Miklós két regénnyel (Anya csak egy van és Az apák könyve), majd egy-egy könyvvel többek között Esterházy Péter, Faludy György, Kertész Imre, Lázár Ervin és Nádas Péter.

A kedvenc 75-be bekerült Vavyan Fable Mesemaraton, Lőrincz L. László A kicsik és Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut! című könyve is.

Merle és Rowling már esélyes

A külföldi szerzők közül négy-négy könyvvel Robert Merle és J. K. Rowling, a Harry Potter szerzője vezet, őket követi három-három regénnyel Hemingway, két-két művel többek között Dosztojevszkij, Erich Kästner, Márquez, Thomas Mann, Orwell és Tolsztoj.

A könyvhét vendége, Paulo Coelho Az alkimista című regényével képviseli magát a 75-ös listán, és versenyben van még a könyveladási listákat vezető A Da Vinci-kód szerzője Dan Brown. Mások mellett a szavazók kegyeiért küzd Milne Micimackója, Bulgakov A Mester és Margarita című könyve és Umberto Ecótól A rózsa neve is.

A sci-fi műfajt többek között Asimov Az Alapítvány és Birodalom, illetve a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője, Douglas Adams képviseli. De felkerült a listára Ken Folett, Daniel Keyes és Stephen King egy-egy műve is.

A 150-es listára >> szombat este kilenc óráig lehet szavazni a 06-81-601-301-es telefonszámon. A hívás és az sms díja 150 forint lesz (áfával együtt). A szavazásból befolyó bevételt a Nagy Könyv Programiroda a legrosszabb helyzetben levő könyvtárak állománygyarapítására fordítja.

Könyvek a bíróság előtt

Szombaton este 21.05-kor az mtv-n bemutatják a beérkezett jelölések alapján Magyarország száz kedvenc könyvét, aztán hetente két alkalommal jelentkezik majd a könyvek csatája című vitasorozat. Az "irodalmi bíróságon" a bíró Krizsó Szilvia, és a két védő Lévai Balázs és Réz András segítségével minden műsorban egy-egy kiválasztott regény kerül az "esküdtszék" elé A Nagy Könyv százas listájáról.

Június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe, ezután a regényekhez egy-egy ismert személyiség készít majd rövid reklámfilmeket, amelyek később megmérkőznek a nézők, olvasók kegyeiért. Ősztől egy-egy adásban két kisfilmet láthatnak majd a nézők, ezekre lehet majd szavazni interneten, telefonon és SMS-ben. A műsor befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a "Magyarország kedvenc regénye 2005-ben" címet.

A Nagy Könyv megelőzte az angol anyaműsort

A Nagy Könyv a leadott szavazatok számát tekintve megelőzte az anyaműsort, az angol BBC-n futó "The Big Read"-et. Az április 19-i adatok alapján a szavazatok száma megközelíti a kétszázezret, ami minden várakozást felülmúl. A "The Big Read" program első fordulójában összesen 140 ezer szavazat érkezett, pedig Anglia hatvanmillió lakosával jelentős előnyben volt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.