A Nagy Könyv megelőzte az angol anyaműsort

2005.04.21. 10:08
A Nagy könyv című kulturális játékban már most többen szavaztak, mint az angol The Big Readben, pedig a szigetországban hatvanmillió potenciális szavazó van.
A könyvtárakban, iskolákban és könyvesboltokban elhelyezett szavazólapokon már befejeződött a szavazás, amelyen az ország kedvenc magyar és külföldi regényét keresi a Magyar Televízió. Az intereneten ugyan még április 22-én 14 óráig lehet szavazni, de a szavazólapok összesítése már megkezdődött, az már biztos, hogy A Nagy Könyv kezdeményezés legalábbis a leadott szavazatok számát tekintve megelőzte az anyaműsort, az angol BBC-n futó "The Big Read"-et. Az április 19-i adatok alapján a szavazatok száma megközelíti a 200 ezret, ami minden várakozást felülmúl, a "The Big Read" program első fordulójában összesen 140 ezer szavazat érkezett, pedig Anglia 60 millió lakosával és az MTV-nél jobb közönségarányt elérő közszolgálati csatornájával jelentős előnyben volt.

A 2005. év egyik legjelentősebb kulturális eseményeként beharangozott, brit minta alapján megvalósuló programban - amelynek az olvasáskultúra fejlesztése, az olvasás népszerűsítése a legfontosabb célja - az ország kedvenc könyvét keresik. A BBC-n már nagy sikerrel vetített formátumot a Magyar Televízió nagyon jutányos áron, valamivel több mint bruttó tízmillió forintért vásárolta meg.

Könyvek csatája

Április 23-án, a beérkezett jelölések alapján bemutatják Magyarország száz kedvenc könyvét, ami után hetente két alkalommal jelentkezik majd a könyvek csatája című vitasorozat.

A fél órás adás, - amely hetente kétszer, kedden és csütörtökön este 20.35-kor jelentkezik az m2-n, és szombat délutánonként, 16 óra körül, párosával megismétlésre kerül az MTV programjában is, - kedvet kíván ébreszteni az olvasáshoz. Irodalmi bíróságukon a bíró Krizsó Szilvia, és a két védő Lévai Balázs és Réz András segítségével minden műsorban egy-egy kiválasztott regény kerül az "esküdtszék" elé A Nagy Könyv százas listájáról. A védők célja, hogy meggyőzzék az esküdtszéket alkotó vendégeket és a nézőket, hogy az általuk ismertetett regény méltó a támogatásukra. A tárgyalás végén az esküdteknek ítéletet kell hozniuk, a tárgyalt két regény közül melyik könyv legyen a nyertes. Június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe; ezután a regényekhez egy-egy ismert személyiség készít majd rövid reklámfilmeket, amelyek később megmérkőznek a nézők, olvasók kegyeiért.

Ősztől egy-egy adásban két kisfilmet láthatnak majd a nézők, ezekre lehet majd szavazni interneten, telefonon és SMS-ben. A műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet.