Zalán
6 °C
19 °C

Testet kapott Nefertiti

2003.06.05. 14:20
A világhírű egyiptomi műkincs, a Nefertiti három órára egyesült egy kortárs, magyar szoborral. A Velencei Biennále Magyar Pavilonjába kerülő művet meghívták Berlinbe is, de az alkotók nem örülnek.
Három órára testet kapott a világ egyik leghíresebb műkincse, az egyiptomi Nefertiti mellszobor. A szépség idolként is számon tartott, 3343 éves műtárgyat a Kis Varsó képzőművész csoport egészítette ki teljes alakos szoborrá.

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A féléves alkotási folyamat, és az egyéves szervezőmunka csúcspontja a Berlinből hazatért Gálik András és Havas Bálint szerda délután, a Divatcsarnokban bemutatott filmfelvételén volt látható. A drámai hangulatú képsorokon a Berlini Egyiptomi Múzeum igazgatója, Wildung professzor egy munkatársa segítségével saját kezűleg emelte ki Nefertitit az évtizedek óta lezárt vitrinből. Majd a műkincs 30 kilós súlya, és a kényes feladat okán is remegő kézzel a Kis Varsó nőalakjára helyezte a felbecsülhetetlen értékű szobrot.

Nefertiti a Kis Varsó tolmácsolásában nem a jellegzetes, egyiptomi pozitúrában tiszteleg az ősi kultúra előtt, de nem is az ideális szépség gondolatát viszi tovább. Nefertiti valóban teljes alakká vált: a vékony női testen nyomott hagyott néhány leélt évtized, a megszült gyermekek, és persze hajdani, egyre halványuló szépsége.

Az eltűnt szobor

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Havas Bálint elmondta, hogy valójában két műalkotást hoztak létre. Az egyik élőben csupán néhány ember számára volt látható, és a megszületését követő harmadik órában megszűnt létezni. Ez volt az eredeti Nefertiti szobor és a test együttese.

A maradandóbb alkotás a hangsúlyosan fej nélküli alak, amellyel Magyarország a június 15-én kezdődő 50. Velencei Képzőművészeti Biennálén képviselteti magát.

A Berlinben őrzött mellszoborhoz tökéletesen illeszkedő test a kurátor, Petrányi Zsolt beszámolója szerint nem művészeti érdekesség. Az alkotás a kultúrák találkozására, az ideális és valós, a műkincs és műalkotás kérdéseire reflektál.

Kelet vs. nyugat

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A kurátor később az Index kérdésére egy jóval politikusabb értelmezéssel is szolgált. Mint elmondta, Wildung professzor, a makett alapján sokáig úgy vélekedett, hamis gesztus lenne a keleti kultúrkörből eredeztethető fej és a jellegzetesen nyugati test összeillesztése. A két alkotás egymás mellett történő bemutatása a Berlini Egyiptomi Múzeum igazgatója szerint ugyanis tökéletesen kifejezné a keleti és nyugati kultúra sajátos inkompatibilitását. Azaz, hogy bár minden adottság megvan hozzá, a kapcsolódás mégsem jöhet létre. Példakánt az egyiptológus professzor korunk világpolitikai eseményeit hozta fel.

Dietrich Wildung a kész alkotás láttán azonban végül mégis lehetővé tette a kockázatos vállalkozást, ami Petrányi szerint azt is szimbolizálja, hogy bár a két világrendszer nem illeszkedhet, a keveredés mégis, szükségszerűen megtörténik.

Karácsonyi meglepetés

Schneider Márta, a kulturális minisztérium jelen lévő helyettes államtitkára újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre nincsenek pontos tervek arra vonatkozóan, hogy mi lesz a sorsa a szobornak a Biennále után. Reményét fejezte ki azonban, hogy helyet kaphat majd valamelyik közgyűjteményben.

Végezetül dr. Fabényi Júlia, bár mint mondta, ezzel "elrontja a karácsonyi meglepetést", örömmel számolt be arról, hogy a Kis Varsó alkotása meghívást kapott a Berlini Egyitomi Múzeumtól egy három hónapos kiállításra. Gálik András és Havas Bálint azonban, mint azt a csoport sajtósától megtudtuk, nem lelkesedik az ötletért. Szerintük ugyanis szobruk hangsúlyosan kortárs művészeti alkotás, és nem értelmezhető egy történeti múzeum közegében.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!