Vilma
-7 °C
4 °C

Habseligkeit a legszebb német szó

2004.10.25. 16:31
A "holmi" szót választották a legszebb szónak Németországban, természetesen annak német változatát, a többnyire többes számban használatos Habseligkeitet.
Csaknem 23 ezer ember vette magának a fáradtságot a világ legkülönbözőbb táján, s küldött be javaslatot indoklással együtt a zsűrinek. A Német Nyelvi Tanács, a Német Nyelvi Társaság és a Goethe Intézet tekintélyes tagjaiból álló ítésztestület számára nem az volt a döntő szempont, hogy melyik szó szerepelt a listákon a leggyakrabban, hanem, hogy ki indokolta meg a legszellemesebben döntését.

A zsűri kimondottan "költőinek, filozofikusnak" találta Doris Malka tübingeni titkárnőnek a Habseligkeit szóhoz fűzött magyarázatát. Jutalma: utazás Mauritiusra.

A Habseligkeit összetett szó, a szó elején a Habe (vagyon, birtok, jószág), vagy a haben (birtokolni, bírni) ismerhető fel, míg a második tag, a Seligkeit boldogságot, üdvöt jelent. Malka asszony azért döntött a Habseligkeit mellett, mert számára ebben a szóban egyesül a vagyon utáni emberi vágy az üdv ezzel ellentétben álló "elérhetetlen céljával".

Csak egy betűre az élettől

Második lett a Geborgenheit (védettség, oltalom), a harmadik a lieben (szeretni). Gloria Bosch Palma de Mallorcából úgy indokolta választását, hogy azért szereti a szeretni szót, mert csak egy betű választja az élettől (Leben, leben).

Negyedik helyezett lett az Augenblick (pillanat), az ötödik a Rhabarbermarmelade (rebarbaralekvár), mert az indoklónak, egy bizonyos Frank Niedermeyernek kimondhatatlan örömet szerez, ha a vasárnapi reggelinél így szólhat kedveséhez: "Barbara, nyújtsd ide a rebarbarát".

A németországi pályázók gyakran emlegették a Gemütlichkeit (kedélyesség), a Sehnsucht (vágy) és a Heimat (otthon, haza) szavakat.

"A gyerekek legszebb szava" a Libelle (szitakötő) lett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!