Negyven fősre bővül a Nemzeti társulata

2003.03.26. 12:38
Jordán Tamás csak azokat szerződtetette, akik amúgy is távoztak előző színházuktól. Görgey Gábor hozzájárult a színház átalakításához, Siklósi Mária vázlatokat gyárt.
Negyven fősre bővül a Nemzeti Színház eddig huszonöt állandó tagot számláló színtársulata, jelentette be kedden délután Jordán Tamás főigazgató. A 2003-2004-es évadtól a nemzet színházának főállású művésze lett az az öt színész, amelyik eddig vendégként lépett fel: Benedek Miklós, Bodrogi Gyula, Kaszás Attila, Csoma Judit, valamint Sinkó László - adta hírül az MTI.

A Nemzeti Színház tagja lett továbbá Gazsó György, Hevér Gábor, Horváth Ákos, Koleszár Bazil Péter, Kulka János, Marton Róbert, Mertz Tibor, Orosz Róbert, Papp Zoltán, Schell Judit, Söptei Andrea, Spindler Béla, Trokán Péter és Varga Mária.

A Radnótiból érkezett két művész kapcsán Jordán Tamás a Népszabadságnak elmondta, hogy ígéretéhez híven egyetlen társulatot sem fosztott ki, csak olyanokat szerződtetett, akik maguk is távozni kívántak előző színházuktól.

A titkos szerződések miatt a színház tájékoztatóján egy példával érzékeltették a gázsik nagyságrendjét: ha "Jordán Tamás színészt" szerződtetnék, akkor havi ötszázezer forintot kaphatna két főszerepért, 40-45 előadásra.

Távoznak

Az igazgató elmondta, hogy a jelenlegi társulatból mindössze három művésznek - Nagy-Kálózy Eszternek, Borombovics Áginak és Kubik Annának - nem tudott az új szezonban színészi rangjához méltó feladatot adni. Kubik Anna egyébként jelenleg is a Pesti Magyar Színház tagja, írta meg a Magyar Távirati Iroda. Nagy-Kálózy Eszterrel pedig, igazgatói engedéllyel "évet halasztanak", azaz a következő évadban keresnek számára szerepet.

A szabadtéri színpad közös platformján

A tájékoztatón Jordán Tamás kitért arra is, hogy a terveknek megfelelően haladnak a szabadtéri színpad beépítésének előkészítő munkálatai. A részvénytársaság banki hitelből fedezi a kiadásokat és az összeget saját költségvetése terhére több éven át törleszti majd - tudtuk meg az MTI-től.

Siklós Mária elkészítette a vázlatterveket is, a kulturális miniszter, mint a Nemzeti Színház Rt. tulajdonosi jogainak gyakorlója pedig egyetértéséről és támogatásáról biztosította a színház vezetését.

Jordán Tamás reményét fejezte ki, hogy május elején megkezdődhetnek a bontási munkálatok, így az új kamaratermet és az irodalmi kávézót már az idei magyar dráma napján, szeptember 21-én megnyithatják.

Alternatív beszivárgás

Új produkciók
Nagyszínpad

Weöress Sándor - A holdbéli csónakos; rendező: Valló Péter
Szomory Dezső - Györgyike, drága gyermek; rendező: Béres Attila
Vörösmarty Mihály - Czillei és a Hunyadiak; rendező: Babarczy László
Bíró Lajos - Sárga liliom; rendező: Mohácsi János

Stúdiószínpad

Karinthy Frigyes - Holnap reggel; rendező: Hargitai Iván
Csiky Gergely - Buborékok; rendező: Jordán Tamás

A már korábban ismertetett tervek szerint az évadot négy, az alternatív színház irányából érkező vendégművész darabja színesíti. Látható lesz Bodó Viktor Motel, Pintér Béla Roncsolt kópia, Halász Péter Portugál levelek, valamint Horgas Ádám Atlantis című performansza.

A stúdiószínpad harmadik újdonsága a Nemzeti Színház idei drámapályázatának díjazott darabja lesz. Az új művet Balikó Tamás rendezi, s április végén várható a mű ősbemutatója.