Gyerekdarabbal nyitja az új évadot a Nemzeti

2003.01.07. 16:37
Jelentős átalakításokat javasol a Nemzeti Színház épületén Jordán Tamás, az intézmény 2002 októberében kinevezett vezérigazgatója. A teátrum gyerekdarabbal indítja az új évadot, amely a társulatépítés jegyében telik majd. A "ház asszonya" Albert Györgyi, Bosnyák Miklós ügyvezető igazgatóként folytatja munkáját.

Csapatépítés

Albert Györgyi
A társulatépítésnek szenteli az ősszel kezdődő új évadot a Nemzeti Színház - hangzott el az intézmény január 7-i sajtótájékoztatóján. Jordán Tamás, a színház vezérigazgatója ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy egyelőre a Nemzetiben "a gombhoz varrják a kabátot", vagyis a színház arculatát meghatározó darabok - január végére időzített - kiválasztása után ezekhez a drámákhoz keresik meg a megfelelő színészeket. A hatvanadik születésnapja előtt álló vezérigazgató elmondta azt is, az ebben az évadban leszerződtetett színművészekből áll majd össze a végleges társulat. Ugyanakkor a Nemzeti vezetése semmiképp sem szeretné, ha a szerződtetések következtében jól működő társulatok roppannának meg; ezért az átigazolásokról minden esetben egyeztetnek az érintett színházzal.

A társulat a 2002/2003-as évadban

Básti Juli
Blaskó Péter
Borombovits Ágnes
Hollósi Frigyes
Kubik Anna
László Zsolt
Major Melinda
Mészáros István
Molnár Piroska
Murányi Tünde
Nagy-Kálózy Eszter
Pásztor Edina
Pécz Ottó
Rátóti Zoltán
Stohl András
Szalay Mariann
Szarvas József
Tallián Marianne
Tóth Auguszta
Udvaros Dorottya
Ujlaky László
Újvári Zoltán
Vida Péter

Újságírói kérdésre válaszolva Jordán jelezte, a korábban a "nemzet színésze" címmel kitüntetett művészek is a Nemzetihez tartoznak, az intézmény keresi a lehetőséget arra, hogy nekik is szerepet adjon. Az Index kérdésére leszögezte: a Nemzeti Színház nem korlátozza a társulatához tartozó színészek egyéb fellépéseit, így televíziós szereplésüket vagy műsorvezetői tevékenységüket sem kifogásolja.

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón bemutatta a színház újonnan kinevezett sajtószóvivőjét, "a ház asszonyát",Albert Györgyit. A PR-menedzser továbbra is Csúcs Krisztina lesz, Bosnyák Miklós pedig ügyvezető igazgatóként az intézmény napi ügyeit felügyeli.

Engedjétek hozzám

A Nemzeti Színház 2003 őszén egy gyerekdarabbal nyitja meg az új évadot. A színművet még nem választották ki. Jordán Tamás - mint azt pályázatában is leírta - nagy gondot kíván fordítani a fiatalság színházhoz szoktatására; mint fogalmazott: el akarja érni, hogy a Nemzetibe járni családi program legyen, és alkalomadtán a gyerekek vegyék rá a szülőket a színházlátogatásra.

A színház részben a jegyárak leszállításával, részben a közlekedési vállalatokkal kialakítandó együttműködéssel biztosítaná, hogy a Budapesttől távol élő, kevésbé tehetős érdeklődők se nélkülözzék a teátrum által nyújtott élményeket. Jordán pályázatában arról is írt, hogy a Sulinet segítségével, webkamerákon keresztül az interneten is követhető lesz a produkciók színpadra állítása.

Uniós drámairodalom

A színház az Európai Unióhoz való csatlakozásra is reagálni fog; Jordán tamás elképzelése az, hogy az unió soros elnökségét ellátó (félévente változó) ország művészetét, drámairodalmát mutatnák be. Az első ilyen programsorozat a 2003 második félévében elnöklő Olaszországgal foglalkozik.

Átépítések

Jordán Tamás
Jordán Tamás beszélt az épület részleges átalakítására vonatkozó terveiről is. Mint elmondta, az eredetileg szabadtéri színpadnak szánt épületrész eredeti funkciójára - a közlekedés zaja, a hely rossz kialakítás és díszletezhetetlensége miatt - nem alkalmas, ám annak beépítésével egy háromszintes szolgáltató részleg alakítható ki. Az így létrejövő "Agóra" étteremnek, zeneműboltnak és könyvesboltnak, kávéháznak adhatna otthont, így a Nemzeti Színház sokoldalú kulturális centrummá, találkozóhellyé válhatna. Az úgynevezett "hajóorr" a gyermekek szórakozását szolgálná, a színház épülete mellett álló "Zikkurat" pedig kiállításoknak, illetve alternatív performance-oknak adhatna helyet. Mindezekhez a változtatásokhoz természetesen a kulturális minisztérium jóváhagyása és anyagi támogatása szükséges.

A színház első embere kitért az épület fogyatékosságaira is. A nézőtér szélső soraiból az előadások csak korlátozottan élvezhetők, a páholyokból pedig még rosszabb a kilátás. Ezeket a helyeket a továbbiakban nem adják el, itt a "potyázók" foglalhatnak helyet. A színpad rossz akusztikájáért a nagyméretű zsinórpadlás és az oldalszínpadok a felelősek, amit egyelőre megfelelő díszletekkel, később akusztikus hangvetőkkel, hangterelő felületekkel javítják a hallhatóságot.

A Nemzeti Színház jegyárai 2003. január 1-től
Zsöllye 1-8. sor: 2000 forint
Balkon 1-8. sor: 1500 forint
Balkon középpáholy: 3000 forint
Balkon oldalpáholy: 1000 forint
Karzat 1-4. sor: 1000 forint
Karzat oldalpáholy 1-4. sor: 1000 forint