Hitler Mercedese a katmandui palotában

2008.06.24. 11:40
A nem rég még királyi palotaként működő múzeumból mennie kell a szent teheneknek, de az agg ágyas maradhat.

A trónszéken és a gyémántokkal, smaragdokkal díszített koronán kívül várhatóan a Hitler által ajándékba adott Mercedes lesz a fő látványossága a nepáli királyi palotának, amelyet múzeummá alakítanak át azután, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés május 28-án eltörölte a 239 éve fennálló nepáli monarchiát, a Sah-dinasztia utolsó uralkodóját, Gianendra királyt pedig kilakoltatták a Narajanhiti palotából. A palotamúzeum lakója maradhat viszont egy 94 éves, hajdani királyi ágyas, akinek nincs hova mennie, ugyanakkor távoznia kell a 60 királyi tehénnek, amelyek a friss tejet szolgáltatták.

A rózsaszín palotakomplexumot formálisan már a király kiköltözése után múzeummá nyilvánították, de a nagyközönség előtt csak a szükséges átalakítások után, várhatóan néhány héten - vagyon hónapon - belül nyitják meg. A nepáliak már kíváncsian várják, hogy bepillantást nyerhessenek uralkodóik hétköznapjaiba.

Korona, fegyverek és romos autó

Várhatóan a leendő múzeum egyik fő attrakciója lesz az az 1939-es évjáratú Mercedes Benz, amelyet Adolf Hitler náci diktátor ajándékozott az utolsó király, Gianendra nagyapjának, Tribhuvan királynak. Umes Mainail belügyminiszter azt ígéri, hogy a szétesőben lévő, rozsdásodó veterán autót helyreállítják és közszemlére teszik a múzeumban. Hitler ajándékát teherhordó munkások tucatjai kézi erővel vitték fel a déli síkságról a hegyekben fekvő fővárosba, Katmanduba 1940-ben, amikor a himalájai hindu királyságban még nem léteztek aszfaltozott utak.

Sokáig Tribhuvan király volt az egyetlen, akinek gépjárműve volt a Katmandui-völgyben. Az uralkodó elhunyta, 1955 halála után a becses jármű a Thapathali Műszaki Főiskolára került, ahol autószerelést tanultak rajta a diákok. Három éve azonban a főiskola bejelentette, hogy se pénz, se pótalkatrész nincs az autó helyreállítására, s a hitleri Mercedes azóta is ott porosodik, rozsdásodik a királyi palota egyik fészerében. Ajtói és a motorháztető leváltak, az ülések szakadozottak.

A hivatalosan is Narajanhiti Palotamúzeummá átkeresztelt egykori királyi palota fő látványossága azonban várhatóan a drágakövekkel - gyémántokkal, smaragdokkal és rubinokkal díszített - káprázatos korona lesz, amely fél évszázada készült a leköszönt Gianendra apja, Mahendra király számára. A pávatollal és jakszőrrel is ékes koronát utoljára Gianendra viselte, amikor 2001. január 4-én trónra lépett.

A látnivalók közt lesznek a Gianendra ősei által használt fegyverek és egyenruhák.

Az ágyas maradhat, a tehenek mennek

A trónfosztott Gianendra királynak megengedték, hogy nyári rezidenciát, a Katmandutól 8 kilométerre északnyugatra fekvő Nagardzsuna palotát használja, amíg végleges lakhelyet talál magának. A milliárdos exuralkodó magánrezidenciáját, Nirmal Nivaszt jelenleg Parasz nevű fia lakja.

Giridzsa Praszad Koirala miniszterelnök, ügyvezető államfő "rendkívüli, a világban egyedülálló" eseményként értékelte, hogy a lemondatott uralkodó vérontás nélkül távozott. Történelmi eseménynek nevezte a királyi palota múzeummá való átalakítását is. Noha a királynak 15 nappal a köztársaság kikiáltása után el kellett hagynia az uralkodói rezidenciát, továbbra is a palotában maradhat egy furcsa lakó, a Nepál fölött 1911-től 1955-ig uralkodó Tribhuvan király egy immár agg ágyasa.

A hatóságok bejelentése meglepte a nepáliakat, mert bár tudták, hogy a néhai uralkodó szeretőket tartott, arról sejtelmük sem volt, hogy valaki még életben van közülük még. A kormány szerint a 94 éves Szarala Gorkhalinak már több mint fél évszázada a palota az otthona, s nincsenek hozzátartozói, akikhez odaköltözhetne.

Hasonló okból a palotában maradhat Gianendra király 80 éves mostohaanyja, Ratna is, akinek ugyancsak nincs kihez költöznie. Távoznia kell viszont a palota parkjában legelésző hatvan királyi tehénnek, amelyek a friss tehéntejet szolgáltatták a királyi családnak. A hatóságok egyelőre nem tudják, mi legyen a sorsuk, csak az biztos, hogy nem ölhetik le őket, mivel azt a hindu vallás tiltja.