Népszámlálás-tényfeltárás

2001.03.06. 15:44
Leomlanak a színfalak: Esmeraldáink, Rodrigóink, szalvétagyűjtők, autószerelők, medveidomárok, aranyhaltenyésztők, kisgazdák, házi-űrutasok s még annyian adatokat közölnek a népszámláló nagy örömére és megdöbbenésére.
Azt hiszem, népszámlálónak lenni jó dolog. A hivatalos személy gyanús álarca mögött elég mélyre ereszkedhet az emberfia a társadalom bugyraiban. Sosem nyíló ajtók tárulnak föl, hihetetlen családi drámák szövevényes szálaiban botladozhatunk, ha ilyen munkára adjuk fejünket. Na persze, a családi drámák kissé brazilos hangvétele kismiska a magyar sikertörténetek, kicsit savanyú, kicsit nyomorú, kicsit groteszk, Oscar gyanús rohamai ellen. Ráadásul, ha a népszámlálónak szerencséje van nem csak napi hármat, hanem tíz-tizenöt Eszmeraldát, Rosalindát, José Armandot is találhat. (Jobb, mint a Matrix három dimenziós mozi a West Endben!)

Üzletember
Mert mitől olyan igazán ízes-magyaros ez az hiperrealista real-time movie? Na hát nem azért, mert olyan mosolygós, blendamed-mosolyú, kvellepulóveres anyák, apák és milkagyerekek élnek hazánk komor házfalai mögött. Még csak a felénél járok, de találtam már házasságtörést, igazi mézesmázos szerelmespárt, egyedül élő, múltba néző öregeket, túlművelt, húgyszagú alkoholistát, valamint ennek előzményét a korunk eszményét, a testépített sikeres üzletembert. Ráadásul ha unalmas a műsor, ott a kezemben egyből a megoldás, a kérdőív, mint egy képzeletbeli távkapcsoló, mellyel kapcsolgathatok az összeírandó izgalmasabb csatornáira. Ahhoz, hogy igazán élvezzük, csak annyit kell tenni, hogy kikapcsolunk magunkban minden emberiességet, empátiát és elbújva cinikus papírjaink mögé, kényelmesen kipislogjuk az emberek titkait, fájdalmait. Hiszen mennyire tanulságos egy frissen özvegyülttől a legszenvtelenebb hangon megkérdezni, hogy hányszor kötött házasságot, aztán rögtön ezután azt, hogy miért szűnt meg a házastársi viszony. Vagy egy feketébe öltözött anyától az élve született és január 31-ig még élő gyermekek után érdeklődni... És ha az ember kicsit még együtt is érez, ingyen van a chips és a kóla...

Egy másik üzletember
Na persze nem csak ennyire tragikus helyzetekkel lehet találkozni. Itt vannak például a dzsungelkerületek, s az igazság az, hogy ezek hoznák a legtöbb pénzt a népszámláló konyhájára, mert a 160 Ft-os személyi kérdőívek náluk találnak leginkább partnerre. Csak ott az igazi kínos meglepetés, mikor a láthatóan 30 fős családból csak egy hajlandó bevallani, hogy ő az adott helyen lakik. De sebaj, mert az az egy is rövid idő alatt kiakad a kérdések miatt, és elkezdődhet az akciós rész a népszámlálási rövidfilmekből. Az ember örül, ha a nem válaszolt feljegyzésével megússza. Ráadásul szembesülhetünk még annak a felmérésnek igazságával, miszerint Magyarország minden tizedik lakosa súlyosan alkoholista. Tényleg minimum kígyóbűvölőnek kell lenni ahhoz, hogy az ember belőlük a választ kicsalogassa. Őket legalább kárpótolja, hogy a népszámláló láthatóan legszívesebben az összes szaglószervét hermetikusan lezárt dobozba csomagolná, míg az összeírás folyik.

Valljuk be azért: egy kicsit mindenki élvezi. A megkérdezett és a kérdező egyaránt. Az egyiknek ott a válaszok sokszínűsége, a másiknak pedig, hogy végre ő is számít valahol személy szerint egyedül. Azért, felhívom mindenki figyelmét, akit még nem írtak össze, hogy a kitöltendő adatlapok nagy meglepetéseket okozhatnak a számlálónak és a megkérdezettnek egyaránt. Az eddig be nem vallott házasságokat, gyerekeket érdemes mielőbb tálcán helyezni a kedves házastárs elé, nehogy egy nyugodtnak induló délután a legszörnyűbb rémálomnak legyen a kezdete. Különösen ajánlom mindenkinek, hogy nézzen utána minél előbb a házassági évfordulóknak, mert ezek különösen érzékeny pontjai az együttélésnek.