Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Minisztériumi emlékhologram

2003.10.16. 11:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Neumann Jánost ábrázoló emlékhologramot adtak át az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban. Az Index tudósítója megnézte, elgondolkodott, majd eltévedt a minisztérium artefaktumokkal zsúfolt folyosóin.
Tornacsevnak hívnám itt azt az osztálytársamat, aki a nyolcvanas évek végén behozott a panelsuliba egy ausztrál Time magazint, amelynek borítója a fejlécen kívül egy kiterjesztett szárnyú ragadozó madarat ábrázoló masszív hologramból állt. Az elfeküdt hajú kisiskolások egymást lökdösték a pad körül és a látvány annyira megzavart mindenkit, hogy aznap egyetlen kisebb gyerek arcát sem taposták sárba az iskolaudvar sarkában.

Tekintse meg képeinket!
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a hologram elég különös dolog, és annak ellenére, hogy elég régen találták fel, még ma is olyan űrtechnológiának tűnik, aminek meghökkentő hiábavalóságát egyedül a művészet képes megfelelő hatásfokkal kamatoztatni.

De kérem, most, amikor már éppen belefulladnánk az andalgásba, fejünkön koppan a hazafiúi büszkeség babérleveles mentőöve, így idejekorán leszögezhetjük, hogy Gábor Dénes találta fel a hologramot és Nobel-díjat is kapott érte.

Ezt Kovács Kálmán informatikai miniszter is megemlítette, amikor kedden átadta a Neumann Jánost ábrázoló szobrot ábrázoló hologramot az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban. Az ünnepségre a Neumann-év keretében került sor.

Neumann János csomó érdekes dologhoz értett, például a matematikához, játékelmélethez és informatikai aktualitása nem kevesebb, mint ő jött rá, miféle főbb alkatrészekből állhatna össze egy működő számítógép. Alfréd Nobel utálta a matematikusokat, Neumann ezért nem kaphatott a díjából, de legyen elég az, hogy munkássága kapcsán a világ leggazdagabb embere és az Egyesült Államok nemzeti össztermékünket sokszorosan meghaladó gazdasági masszivitású informatikai ágazata megcsókolhatja a magyarság seggét (elismerem, hogy ez mondat kissé erős, kérem fogják fel úgy, mint a beszámolóba beékelt egymondatos publicisztikát), már amennyiben a magyarság kellő méltósággal viseli azt a szerencsét, amit egy lángelme jelenthet számára. És tényleg próbálkozunk.

A Neumann-hologram, amint arról az ünnepségen nagy számban felsorakozott érdeklődők és szakemberek is meggyőződhettek, három hologramból áll és nem egy akváriumba helyezett metálzöld szoborportré. A látvány izgalmát a megjelentek úgy hűthették le, hogy az alkotást hátulról is megtekinthették, ahonnan tulajdonképpen egy üres doboznak tűnik, vagyis empirice látható, hogy a trükk valódi.

Klikk a képre!
Az ünnepségen megjelent egy aranyos külföldi néni, akit Marina von Neumann Whitmannak hívnak, professzor, és Neumann lánya. Marina néninek láthatóan nagyon tetszett a hologram és úgy vélte, hogy míg a huszadik század a matematikáról és a fizikáról szólt, a huszonegyedikben már az informatikai fejlődés és biotechnológia lesz a tudomány prímása.

Kovács Kálmán miniszter egyébként kedélyes egykori beatzenészként pózolt és járkált fel alá, cseppet sem látszott rajta, hogy mennyire megviselte a magyar távközlés "kokainbáróival" vívott öldöklő küzdelem.

Végezetül megjegyezném, hogy az emlékhologram-átadás elég ritka dolog, megkockáztatom a kijelentést, hogy ilyen még nem volt, és ha tényleg nem volt akkor az mindenképpen újdonságnak minősül, amelyet csipetnyi szürrealitásában és hivalkodó fejlődéspártiságában a (vélhetően nem túl rózsás) napi politikai illetve gazdasági aktualitásoktól függetlenül pozitívan van szerencsénk értékelni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.