Harold Pinter kapta az irodalmi Nobel-díjat

2005.10.13. 13:27
A svéd királyi tudományos akadémia szerint darabjaiban tátongó mélységeket tár fel, 'és behatol az elnyomás zárt térségeibe'. A most 75 éves Harold Pinter darabjait itthon is játsszák. Az író aktívan politizál, az Egyesült Államok kormányát például 'elmebeteg bűnözőknek' nevezte. Az Európa Könyvkiadó még az idén újra megjelenteti Pinter drámáit.

Harold Pinter brit drámaíró kapja idén az irodalmi Nobel-díjat - jelentette be csütörtökön kora délután a svéd királyi tudományos akadémia.

Tátongó mélységek

Indoklásában az akadémia kiemeli: Pinter olyan író, aki "színdarabjaiban feltárja a hétköznapok fecsegése alatt tátongó mélységeket, és behatol az elnyomás zárt térségeibe".

Részlet egy 2002-es Pinter-interjúból
"Nos, a családom angol zsidó család. A nagyszüleim valamilyen rejtélyes vidékről érkeztek Angliába; van, aki szerint Ogyesszából, van, aki szerint Magyarországról. Fogalmam sincs. A feleségem meg van róla győződve, hogy valójában Ogyesszából származom - elég sokat kutatott a témában, valószínűleg neki van igaza. Az is igaz viszont, hogy az 1946-os olimpián volt egy Pinter nevű magyar futó. Az egyik nagynéném pedig állítólag biztos volt abban, hogy a portugáliai Pintából származunk, ahonnan az őseinknek a spanyol inkvizíció miatt kellett elmenekülniük. Nem tudom, volt-e valaha spanyol inkvizíció Portugáliában, de a nagynéném szerint volt. Szóval, mondom: fogalmam sincs, az eredetünket homály fedi. Egy biztos: megbízható, hagyományos zsidó családban nőttem fel.

Forrás: Books and Writing, 2002.09.15.

Pinter egyes életrajzi adatok szerint portugál, mások szerint magyar felmenőket tudhat családjában. A modern abszurd komédia angliai úttörőjeként is számon tartott író - aki pályafutása során költészettel, színházi rendezéssel, sőt színészettel is foglalkozott - 1930. október 10-én született London nyomorúságos keleti-északkeleti szegletében, az East Enden, Hackney kerületben, amelyet akkor még jelentős részben a kolduslét határán tengődő kelet-európai zsidó bevándorlók és leszármazottaik népesítettek be.

Az angol dráma 'dühös embereként' is emlegetett szerző eddig sem folyamodott irodalmias szépelgésekhez, amikor a brit és az amerikai kormányról fejtette ki véleményét. Az iraki háború előtti és alatti londoni tömegtüntetéseken - rendre visszatérő szófordulattal - a katonai fellépést előre megfontolt tömeggyilkosságnak, az Egyesült Államok kormányát "elmebeteg bűnözőknek" nevezte.

Harold Pinter nevét és aláírását adta ahhoz a más neves közéleti személyiségek által szintén támogatott, jelképes és a kezdeményezők által is tudott módon eleve kudarcra ítélt parlamenti felelősségre vonási eljáráshoz is, amely egy éve indult Tony Blair ellen, azon a címen, hogy a brit miniszterelnök félrevezető indokokkal vitte háborúba az országot Irak ellen.

Jeremy Irons brit színész a hét elején Budapestről, az Eragon forgatásáról utazott Dublinba, ahol Pinter 75. születésnapját ünnepelte barátai és tisztelői körében. A Guardian hétvégi számában Irons azt mondta: nagyon fontos, hogy "a tőlünk telhető legnagyobb ünnepléssel mutassuk ki rokonszenvünket... és bíztassuk Haroldot, hogy csak így tovább".

A 75 éves Pinter Nagy-Britannia egyik legismertebb színpadi szerzője. Legismertebb művei A születésnap (The Birthday Party, 1958) és A gondnok (The Caretaker 1965). Nem ismeretlen a magyar közönség előtt sem: színdarabjai közül több - köztük az említett kettő is - szerepelt a hazai színházak műsorán. A szerző a drámák mellett számos rádió- és tévéjátékot is írt.


Harold Pinter

"Még az idén újra megjelenteti az irodalmi Nobel-díj ez évi kitüntetettje, Harold Pinter drámáiból válogató kötetét az Európa Könyvkiadó" - közölte Tegyi Tímea marketing referens csütörtökön, a stockholmi bejelentés után az MTI-vel. Az Európa Könyvkiadó mostanáig három kötetet adott közre a brit drámaíró írásaiból: a Drámák 1975-ben jelent meg, majd ugyanilyen címmel, kilenc művel 2000-ben is napvilágot látott egy válogatás, de némileg más tartalommal, "frissítve".

A klasszikusnak számító drámák mellett olyan darabok is szerepeltek a könyvben, amelyek addig csak folyóiratokban jelentek meg, sőt két-három írást újra is fordíttattak. A harmadik kötet, Az Árulás - Senkiföldje 1982-ben jelent meg. A Pinter-művek magyarországi kiadásának jogai 1975 óta vannak az Európa kiadónál, amely A gondnok című drámát diákkönyvtár sorozatában is közre adta, Ionescu művével, A kopasz énekesnővel egy kötetben.

Ellendrukkerek

Sok megfigyelő meglepőnek tartja a döntést, és röviddel annak kihirdetése után elhangzottak az első bírálatok is. Sigrid Löffler osztrák irodalomkritikus "bizarr választásnak" nevezte Pinter kiszemelését a díjra. Nem fejtette ki részletesen első nyilatkozatában, mit ért ezen, de hozzátette: "Én semmiképp sem választottam volna őt, arról nem is beszélve, hogy Pinter már kiment a divatból".

Denis Scheck neves német irodalomkritikus egyenesen "a világirodalom megsértésének" nevezte Pinter kitüntetését a Nobel-díjjal. "Ezek után megfontolandó, nem kellene-e a díj nevét átváltoztatni a vándorszínészek és vándor-színtársulatok kitüntetésére" - mondta kölni nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a díjról határozó bizottság "lejáratta magát ezzel a döntéssel".

A 10 millió svéd koronával (1,28 millió dollárral) járó díjat hagyományosan a díjalapító, Alfred Nobel svéd mérnök-gyáros halálának évfordulóján, december 10-én nyújtják át a svéd fővárosban.