Novák Erik festőművész válasza

2000.11.24. 16:01
Extázis: Önmagán túlnyúló, fenyegetôen önmaga fölé nôvekedô gyönyör, A lélek tökéletesen kiáradó robbanása, ami csak valódi énünk felszínre törésekor tapasztalható. A valódi énünk, valakinek aki nem tudja, mi az önmagáé, ez tényleg érthetetlen, esetleg akár giccses. A kép amit a tükörben látsz, hordozza-e átélt extázis nyomait? Magyarázd el a vaknak a színeket. Téged a tudásod vakít meg, az esztétikád, a tudott, átgondolt kimódolt művészet, a mély értelmű, legalábbis azzá lenni akaró. Mi nem így dolgozunk, elôbb megérezzük, azután megcsináljuk, legvégül kitesszük megítélésre, és nem azok megítélésére akik a túlcivilizált, hidegagyú kissebséghez tartoznak, hanem az embereknek, ha tetszik nekik, ha nem.

Van akinek nagyon, van aki megköszöni, hogy itt lehetett, van aki leszarozza, és van aki irígy rá, mert ô csak beszél róla ahelyett, hogy csinálna valamit. Ez ugyanis nem valami, ez nem hoz létre semmit, csak mérgezô gondolatokat.

Amit csinálsz barátom, az megélhetési bűnözés. Én ugyanis nem ebbôl élek, nem vagyok rászorulva, hogy mindig okos legyek. Kényszeresen okos és mélyrôl mellôzött és féltékeny.

Hiába, lehet hogy nem érted mitôl, de ez a kiállitás működött. Pedig igazából érzed, vagy éreznéd, ha hagynád, csak ezt valahogy nagyon szar lenne bevallani, tehát elmondod a lényeget, azután elészarsz meg mögészarsz, valahogy így:

,,Giccses, ahogy a festő a kifejezés intenzitását az abszurddá fokozottméretben, keresetten ,,expresszionisztikus" szín-, illetve fénykontrasztokban, az elmosódott-bemozduló nyúlánk végtagokban vagy a duktus újfestői nyerseségében keresi. Ne is essék szó a szemekről: minden portré alfája és omegája, a gondosan kimunkált csúcsfényekkel, a mélysötétből felizzó néma intenzitással, vagy ellenkezőleg, a sötét szemüreg expresszív módi szerinti agresszív hiányával."

Kommersz kritika bizony, úgy shit, ahogy van. A lényeg benne van, csak te nem hiszel a szemednek, mellesleg látszólag nem hiszel semmiben. Mi fáj? Az, hogy csak én ismerem az Ô lényegét igazán és minden szempontból? És ezt még van pofám meg is festeni, ráadásul meg is tudom, és ezt még ki is rakják, és ráadásul, a Műcsarnokban, és Ô még táncol is, és az embereknek ez látszólag tetszik, meg ezért pénzt fizetnek? ,,Bár én ingyenjeggyel jöttem be, ráadásul kétszer, azon az ürügyön, hogy majd írok róla, na majd kapnak a pofájukra, azt nem rakják ki az ablakba, és még a képeket is eladja, nem is kevésért, meghívatják magukat Skóciába meg Párizsba, na nem ez már tényleg sok, de majd én adok nekik."

Hát, mit ne mondjak sikerült.

,,Maga a korszakos jelentőségű díva az, aki ennyi és ennyire különböző képet tud és szeret vágni. Ne legyenek illúzióink, Bozsik már a fotókon is pózolt bizony, pózolt ezerrel: játszotta a szép szendét, a démonikus csábítót, a melankolikus bohócot, meg az elszánt szembenézőt, a pajkos játékost és a halál angyalát, a téboly kegyeltjét meg a Nő bálványát. Alakította a sikolyt, a mosolyt, a vigyort, hogy aztán a legártatlanabb, legőszintébb naiva hangján nyilatkozzon az újságíróknak."

Ember, legalább önmagad elôtt bukj le, te féltékeny vagy, mint az állat. Na meg persze a megszállottja, ööö, mióta is?

,,A test olyan mozgása, amely minden pillanatban a személy titokzatos távollétét volt képes érzékeltetni a mozdulatban. Akár azzal, hogy egy gesztus motoros önkéntelenségét, hisztérikus kénytelenségét tudta felidézni, akár azzal, hogy ironikus gesztusidézetekké, emblémákká tette a karok vagy a vállak egy-egy konfigurációját."

Ha te ihletted volna, tetszene? Na de vissza a tárgyhoz:

,,Novák Erik felelőssége, ami ezeken a gagyi oldschool mozidekorációkon történik."

Te, világosíts már fel, ugyanis nem értek hozzá, azon az órán valószínüleg a műteremben dolgoztam, mi az az oldschool? Ha a szó szerinti jelentését vesszük, akkor büszke vagyok rá, Én ugyanis a régi iskolában tanultam meg festeni, mestereim a nagy múzeumok képei voltak. Mert idôt szántam rá és megtanultam, hogy a kezemben legyen minden eszköz ahhoz, hogy úgy fessek, amikor amilyen kedvemben vagyok. És ezt is teszem.

Na ebbôl elég: az emberiség ifjabb korszakaiban lovagias körülmények között véred ontottam volna, most az irántad amúgy az idôsebb jogán kijáró tisztelettôl vezérelve, valamint bölcs törvényeinktôl erôsen tartva csak ezt a levelet közlöm le válaszul, az önvédelemhez való jogtól vezérelve Nevemet, veled ellentétben, nem elhallgatva:

Novák Erik