Szombat déltől Oktoberfest

2003.09.19. 14:20
Ötmillió liter sör, több, mint 400000 kolbász, biztonsági kamerák és lelki elsősegélyhelyek várják a világ alkoholistáit Münchenben azombat estétől.
Ötmillió liter sör, több, mint 400000 kolbász és megszámlálhatatlan zenekar várja a 170. Oktoberfest startját, amely szombaton lesz Münchenben. Közel hatmillió látogatót várnak a világ minden tájáról a nagyszabású sörfesztiválra.

"Külön értéke az eseménynek, hogy München kinyílik a világ számára" - mondta Gabriele Papke, az Oktoberfest szóvivője.

"Amellett, hogy ápoljuk hagyományainkat, mindig nyitottak vagyunk az új dolgokra is" - tette hozzá.

A biztonsági intézkedések idén meglehetősen szigorúak lesznek, figyelembe véve az elmúlt hetekben történt neonáci szervezkedéseket. Biztonsági kamerákat szerelnek a sörsátrakba, a rendőrség megerősített védelemmel vesz részt az ünnepen. A szervezők szerint a speciális elővigyázatossági intézkedések nem fogják befolyásolni a fesztivál fesztelen hangulatát.

Tavaly az 5,9 millió résztvevő 5,7 millió liter sört benyakalva szórakozott a 31 hektárnyi területen felállított 14 óriási sátorban. A látogatók 15 százaléka érkezett külföldről.

A fesztivált tradicionálisan München polgármestere nyitja majd meg az első söröshordó megcsapolásával pontban szombaton délben. Az Oktoberfest az utóbbi években megpróbált változtatni a róla kialakult képen, a mértéktelen vedelés sztereotípiáján, és mára már egész családok számára is látogatható esemény lett. Két gyermekmegőrző is megnyílik a szülők legnagyobb örömére, akik így nyugodtan, ülő helyzetben, egy korsó sor mögül tarthatják szemmel futkározó csemetéiket.

Ugyancsak első alkalommal nyitja meg kapuit az az elsősegélynyújtó hely, amely főleg nők és lányok számára nyújt segítséget, ha erőszakoskodnak velük a fesztiválon. Nőszervezetek szerint évente több tucat nőt molesztálnak a részeg ünneplők.

Az első Oktoberfestet a bajor herceg esküvőjének tiszteletére rendezték meg, még 1810-ben. A Nemzeti Gárda a menyegző után öt nappal egy lovasderbit rendezett, amely a nép is részt vehetett, megteremtve ezzel az Oktoberfest hagyományát. Az ünnep eddig huszonnégyszer maradt el háborúk, vagy járványok miatt.