Botrányosnak tartotta a római magyar filmhetet Tarr Béla

2002.09.25. 16:05
Berlusconi filmes cége szervezésében a magyar filmeket kis, eldugott mozikban vetítették, égve felejtett lámpák mellett. A közönség inzultálásáról nem érkeztek hírek, a filmek jó kritikákat kaptak.
Tarr Béla botrányosnak nevezte a római magyar filmhét körülményeit, - számolt be a Magyar Hírlap az olaszországi magyar évad keretében megrendezett eseményről. A nemzetközi szinten is elismert filmrendező úgy látta, hogy méltatlan körülmények között mutatták be a kilencvenes évek legfontosabb magyar filmjeit. "A Werckmeister harmóniák bemutatójára hívtak Rómába, hogy találkozzam a közönséggel. A film vége előtt húsz perccel értem a moziba, de már égtek a lámpák. Kérdeztem, mi ennek az oka, mire azt a választ kaptam, vége a filmnek. Ez természetesen nem volt igaz. Kiderült, egy vetítőgéppel mutatták be a műveket, s a filmtekercsek cseréje alatt időnként felkapcsolják a villanyt. Egy géppel csak animációs rövidfilmeket szoktak bemutatni, nem értem, a többmilliós költségvetésből miért nem futotta még egy gépre" - mondta a hosszú és lassú, fekete-fehér filmek rajongói körében elismert Tarr.

A filmhetet a Filmunió szervezte a Hungarofest megbízásából. A fesztivált szervező olasz partnerről a Cinecittaról így nyilatkozott a rendező: "A Cinecitta Holding az olasz Ezüsthajó Kft., a Hídember méltó díszbemutatóján kívül nem törődött a többi magyar alkotással" - fűzte hozzá Tarr. "Egy 65 főt befogadó artmoziban tartották meg a filmhetet, szerintem ez Róma legkisebb mozija. Az olasz sajtó ugyan ünnepelt, de a király valójában meztelen volt."

A Filmunió vezetője, Vezér Éva szerint a Cinecitta az üggyel kapcsolatban azzal érvelt, hogy Olaszországban bevett gyakorlat a mozikban szüneteket beiktatni a vetítések alatt".

A római filmhetet 23 millió forint erejéig a magyar fél támogatta, a Cinecitta pedig 100 ezer eurós, olasz állami támogatást fordított az ügyre. A szervezést nehezítette, hogy az olasz minisztérium nem sokkal a rendezvény előtt bízta meg a lebonyolítással a Cinecitta Hodingot. A késlekedés miatt több magyar programot le kellett mondani, s a filmhét végleges változata az utolsó pillanatban állt össze. A díszbemutatót követő fogadás 150 meghívottjának listáját csak a vetítés után ismerhette meg a magyar fél, akkor derült ki, hogy több fontos személyiség nem kapott invitálást. - írja a Magyar Hírlap.

A Hungarofest viszont kiemelte, hogy a Cinecitta a PR-munkák terén kifogástalanul teljesített. A fontos lapok képviselői ott ültek a vetítéseken, terjedelmes cikkekben méltatták a magyar filmeket.

Tarr az ügy politikai hátterére is rámutatott. A Cinecittaban ugyanis van érdekeltsége az olasz miniszterelnöknek, Berlusconinak is. A rendező, filmjeitől eltérően, mégis optimista az olasz közélet jövőjét illetően: "Éppen Nanni Moretti és Roberto Benigni szervezett tüntetést Berlusconi ellen, amelyen több mint félmillióan vettek részt. Hangoztatták, elegük volt a lopásból, csalásból és a hazudozásból"