Anyegin-premier az Operában

2002.04.18. 14:40
A világhírű koreográfus, John Cranko Anyegin című balettjének bemutatójára készül a Magyar Állami Operaház balett-társulata. A darabot párhuzamos szereposztásban, április 27-én, illetve 28-án mutatják be - hangzott el a főszereplők részvételével tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, az Andrássy úti Ybl-palotában.
Harangozó Gyula balettigazgató sajnálattal szólt arról, hogy John Cranko, a XX. század második felének meghatározó jelentőségű koreográfusának Anyeginjét mind ez ideig nem mutatták be Magyarországon.

A jövő szombati bemutatón Popova Aleszja lép színpadra Tatjánaként. Anyegint ifj. Nagy Zoltán, Lenszkij szerepét Nagy Tamás táncolja. A vasárnapi előadás Tatjánája Hágai Katalin, Anyeginje Solymosi Tamás. Lenszkij szerepében Oláh Zoltán lép színpadra. Az előadást Birgit Deharda és Ivan Cavalleri, a Stuttgart Balett művészei tanították be és állították színpadra.

A díszlet- és jelmezterveket a számos világhírű balett társulat számára alkotó Elisabeth Dalton készítette. Nevéhez fűződik például az Anyegin londoni és finnországi bemutatójának díszletterve is. Ugyancsak ő készítette többek között a John Cranko-féle Rómeó és Júlia előadáshoz a látvány- és jelmezterveket.

Az előadások karmestere Csányi Valéria lesz.