Két héten belül igazgatója lesz az Operának

2002.12.03. 09:45
A 11 tagú bírálóbizottság tagjai már megkapták Dékány Endre, Marton Éva, Szinetár Miklós és egy negyedik, nevének titokban tartását kérő pályázó pályaművét, javaslatukat december 12-ei ülésükön teszik meg a kulturális miniszternek.
A kulturális minisztérium közzétette a Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatói pályázatára beérkezett négy pályaművet elbíráló tizenkét tagú szakmai kuratórium névsorát. A bizottságba három tagot a szakmai szervezetek delegáltak. A Magyar Zenei Tanácsot Csengery Adrienne elnök képviseli, a Magyar Állami Operaház szakszervezete részéről Rotter Oszkár elnök lesz jelen a kuratóriumban, míg az Opera közalkalmazotti tanácsa Rozsos István elnököt jelölte a bizottságba - adta hírül a Magyar Hírlap.

Görgey Gábor kulturális miniszter nyolc, a zenei életben elismert művészt és szakembert - Harsányi Lászlót, a Nemzeti Kulturális Alap elnökét, Molnár András Kossuth-díjas operaénekest, Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekest, Szirtes Györgyöt, az Operaház nyugalmazott igazgatóhelyettesét, Batta András zenekritikust, Fekete Gyula zeneszerzőt, Seregi László Kossuth-díjas koreográfust, Kovács Lászlót, a Rádiózenekar vezető karmesterét - kérte fel arra, hogy vegyenek részt a bizottság munkájába. A kuratórium elnöke Schneider Márta, a kulturális tárca művészeti és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára lesz.

A napilap szerint bírálóbizottság tagjai már megkapták a négy pályaművet (Dékány Endre, Marton Éva, Szinetár Miklós és egy negyedik, nevének titokban tartását kérő pályázóét), és javaslatukat december 12-ei ülésükön teszik meg a kulturális miniszternek. Információink szerint a bizottság nem tervezi, hogy a pályázókat személyesen meghallgassa.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a véleményezési joggal rendelkező kuratórium javaslata alapján Görgey Gábor legkésőbb egy nap múlva dönt az Operaház intendáns-főigazgatójának személyéről, aki 2003. január 1-jétől négy évig tölti majd be ezt a posztot.