Optical - A hallássérült látszerész

2001.11.08. 10:56
Nem panaszkodhatnak a hazai partyszcéna kollaboránsai: szinte minden hét végére jut egy elektronikus tánczenei körökben világsztárnak számító előadó. A heti adagot ezúttal a Bladerunnaz szervezőgárdája biztosítja: dobra és basszusra éhes közönségének nem mást, mint Optical-t hozzák el.
Optical tornazacskójára a Matt Quinn név volt felvarrva - a drumandbass világában jártasabbak a név hallatán máris felkaphatják fejüket, hisz Jamie Quinn, alias Matrix, a testvér, aki szintén élvonalbeli lemezlovas. A család harmadik fia, Fergus sem maradt ki a sorból, Plain Clothes Man néven jópár Virus (Ed Rush és Optical közös kiadója) és Metro (Matrix labelje) lemez boritóját tervezte. Gratulálhatunk is apukának-anyukának, fiaik meghatározó személyiségei voltak, és még ma is irányítói a drumandbass szcénának.

fotó: Knowledge
Optical
Matt jó környezetben nőtt fel, testvérével közös első stúdiójuk otthonukban volt. 17 évesen kezdett el zenélni, első saját hardcore(!) kiadóját Phat Tunes-nak nevezte el, több más labelben is segédkezett emellett. Goldie kiadójánál, a Metalheadz-nél jelent meg 'To Shape The Future' című szerzeménye. Együtt dolgozott magával a mesterrel, az aranyfogú Goldie-val Saturnz Return című albumán, és ő volt a hangmérnöke Grooverider Mysteries of Funk lemezének is. Neve szinte már egybeforrt társáéval, Ed Rush-séval, akivel együtt jelentették meg 1998-ban a műfaj egyik mérföldkövének számító Wormhole albumukat, amelynek klasszikus számait a mai napig elkaphatjuk bulikon. A megjelenés után elismert producer páros bejárta a világot, és dj-zéssel ütötte el szabadidejét.

Következő LP-jük 2000-ben jelent meg, és a The Creeps nevet kapta a keresztségben. A két album elkészülte közt persze rengeteg kislemezt és remixet készítettek, ráadásul sokat betegeskedtek is. Optical füle a 'Greed' komponálása közben megsérült, egy túlhajtott hangszóró volt a ludas. Ez jó egy évig hátráltatta a munkálatokat, természetesen közben dj-zni se nagyon tudott. Miután úgy-ahogy kiheverte ezt, egy épp leeső monitorhangszóró elkapásakor újra leamortizálta magát, egy csigolyája sérült meg ekkor, hetekig nem mozoghatott, a stúdióban feküdt. Szerencsénkre ezen is túltette magát, felépült, megjelent az album, ami viszont nem ütött akkorát, mint a Wormhole (persze egy tökéletes dolgot nehéz túlszárnyalni).

Amikor épp nem stúdióban, vagy lemezjátszók mögött vannak, saját label-jüket, a Virus-t ápolgatják. Megtiszteltetés, ha valakinek a zenéje itt jöhet ki, a Virus logó a lemezen garancia a jó hangzásra és a remek zenére. Drumandbass garázs tele Rolls-Royce-szokkal.

Szombaton tart bemutatót először Magyarországon dj-tudásából a Complex-ben, Szentendrén. Trace, Grooverider, Roni Size, Ed Rush és Ltj Bukem után egy újabb fogalom. Szettjében hallhatunk majd valószínű klasszikusokat, saját és környékbeli zenéket, és biztos becsúsztat néhány újdonságot is. Egy interjújában említette, hogy fontolgatja a dj-zés befejezését, most érdemes hát lecsapni!