Da Vincit loptak Skóciában

2003.08.28. 17:00
Egy fehér Volkswagen Golfot és négy átlagos öltözetű férfit keres a Yard, mivel a héten Buccleuch herceg magángyűjteményéből ellopták Leonardo da Vinci Madonna orsóval című képét.
A reneszánsz polihisztor festményét júniustól augusztusig a nagyközönség számára is kiállították az egyik hercegi ingatlanban, Drumlanrig várában. A nyomozás eddig kiderítette: a rablók a hatfontos belépő ellenében léptek be a várba, majd megfélemlítették a tárlatvezetőt, és távoztak a képpel.

Nehéz felbecsülni

Ne orsózzál!
A kép Szűz Máriát ábrázolja, amint a gyermek Jézust igyekszik elhúzni a keresztre emlékeztető orsó mellől. Leonardo da Vinci 1501-ben festette Florimand Robertet-nek, XII. Lajos francia király kancellárjának. A kép hollétéről pár száz évig nincsenek biztos adatok, Buccleuch harmadik hercege 1750-es években vásárolta meg Olaszországban.

Buccleuch herceg Skócia leggazdagabb embere és az egyik legértékesebb brit műkincsgyűjteménye felett rendelkezik. A Leonardo-festmény több mint kétszázötven éve lógott kastélyuk falán és bár konkrét piaci értékkel nem rendelkezik, a szakértők úgy vélték, hogy a mű értéke tizenegypár milliárd forint körüli összeggel ellentételezhető.

Hogy néznek ki?

Még nem sikerült a rablók nyomára bukkanni, de a rendőrség nem zárja ki annak lehetőségét, hogy maguk jelentkeznek, és váltságdíjat követelnek a vászonért.

A nyomozók szerint a rablókat két vagy három jármű várhatta az udvaron. Ezek közül csak egy fehér Volkswagen Golf GTI-t tudtak azonosítani. Az elkövetők közül kettőről készült személyleírás: egyikük negyvenes, körülbelül 180 cm magas, barna cipőt, drapp nadrágot viselt, fekete övvel, drapp pólót barna bőrzakóval, barna baseballsapkát és koldusszemüveget. A másik férfi idősebb volt; ugyanolyan magas, csak soványabb; fekete cipőt és nadrágot, drapp inget, szafarimellényt és széles karimájú kalapot viselt.

Buccleuch herceg fia, gróf Dalkeith elmondta, családját nagyon megrázta a rablás, és bár tudták, hogy nem túl biztonságos a várban kiállítani, ragaszkodtak hozzá, hogy a gyüjteményt megosszák a világgal.