Oszama bin Laden ajánlásával bestseller lett

2006.01.22. 18:24
A Lator állam című, eddig észrevétlen mű az Amazon legkeresettebb könyvei közé került, miután a terroristavezér hasznosnak nevezte legutóbbi üzenetében.

A legkeresettebb könyvek közé került fel egy washingtoni történész egyik eddig szinte észrevétlen maradt munkája, hála Oszama bin Laden terrorista vezérnek, aki legutóbbi hangos üzenetében az Egyesült Államokat támadva hasznos olvasmánynak nevezte a kötetet.

William Blum "Lator állam: útikalauz a világ egyetlen szuperhatalmához" című 320 oldalas, az amerikai külpolitikát ostorozó munkája az Amazon bestseller listáján vasárnap a 23. helyre került fel.

Oszama bin Laden csütörtökön sugárzott, az Egyesült Államok ellen újabb támadásokat kilátásba helyező, de "tűzszünetet" is kínáló beszédében egyebek között kijelentette: "Ha George Bush továbbra is folytatja a hazugságokat és az elnyomást, hasznos lenne, ha elolvasnák a Lator államot". Az al-Kaida terrorhálózat vezetője idézett is a könyvből, amelyben Blum azt írja, hogy ha ő lenne az amerikai elnök, bocsánatot kérne minden özvegytől és árvától és megkínzott embertől és bejelentené, hogy egyszer és mindenkorra véget vet az amerikai beavatkozásnak más országok belügyeibe.

A szerző úgy nyilatkozott a kéretlen reklámról, hogy nem bánja, az jobb mint Oprah Winfrey (az ismert amerikai televíziós személyiség) könyvklub műsora. A terrorista vezér ajánló szavai nem keltettek undort benne, nem is próbálja tettetni.

A 72 éves Blum Washingtonban él, egy egyszobás lakásban. Lengyel bevándorló családban született. Az 1960-as években a külügyminisztériumban dolgozott, a vietnami háború miatt azonban otthagyta állását. Véleménye szerint az 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményeket semmi sem igazolhatja, mindazonáltal az amerikai külpolitika érthető megtorlását látja bennük.