Közép-európai könyvek bemutatója Franciaországban

2002.12.09. 15:57
Kertész Imre, Szabó Zoltán és Hász Róbert közelmúltban franciául is megjelent műveit mutatják be a párizsi Palabres (csevegés) rendezvényén.
A Párizsban működő közép-európai kulturális intézetek, valamint a Paris Sorbonne egyetem és a Közép-európai Kutatóközpont második éve létező közös rendezvénysorozatának következő eseményére kerül sor december 9-én a párizsi Lengyel Intézetben. A Palabres (csevegés) nevű rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet közép-európai szerzők a közelmúltban, francia nyelven megjelent műveire.

A kéthavonta más-más intézetben megtartott rendezvény decemberben lengyel, magyar és német nyelvű kiadványokat mutat be. Így a hazai szerzők közül először Hász Róbert nemrégiben franciául megjelent regényét, a Végvárat mutatja be a a kiadó képviselője, Frédéric Martin.

Ezt követően a Nobel-díjas Kertész Imre három műve, a Sorstalanság, a Kaddis a meg nem született gyermekért és A kudarc lesz a téma: a könyvekről a rangos francia napilapban, a Le Monde-ban is publikáló Edgar Reichmann tart előadást. Szintén a háború témakörét idézi Szabó Zoltán novemberben megjelent naplóregénye, az Összeomlás. A magyar író Párizsban tartózkodott a háború kitörésekor, így szemtanúként élte meg Franciaország összeomlását. Emlékeit adja közre e művében, mely magyarul, először és utoljára 1940-ben jelent meg a Nyugatnál. A könyvet Philippe Thureau-Dangin a kiadó igazgatója és egyben a Courrier International című, neves lap főszerkesztője tárja a közönség elé. Az irodalmi est levezető elnöke Nicole Bary, a Mérailié kiadó Német könyvtár sorozatának szerkesztője lesz.