56-os forradalom Párizsban is

2002.10.22. 16:05
Az 56-os eseményekkel és az emigráció témájával foglalkozik a Párizsi Magyar Intézet. Előadást tart a közép-európai emigráció témájára szakosodott párizsi szociológus, Stéphane Dufoix.
A Párizsi Magyar Intézet, az 56-os forradalom évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatát Stéphane Dufoix, szociológus előadása nyitja meg október 22-én. Stéphane Dufoix behatóan foglalkozik a közép-európai emigráció témájával. Közelmúltban megjelent, hiánypótló könyve (Politiques d'exil. Hongrois, Polonais, et Tchécoslovaques en France aprčs 1945, Paris, Presses Universitaires de France, 2002) a franciaországi magyar, lengyel, valamint csehszlovákiai menekültek hazájukkal kapcsolatos magatartását elemzi. Annak ellenére, hogy az emigráció korunk egyik fontos kérdése, tudományos körökben ritkán tanulmányozzák a politikai menekültek tevékenységét az anyaországi rezsimmel szemben.

Dufoix a Magyar Intézetben tartott előadásában a közönség nemcsak az emigráns politikusok (Stanislas Mikolajczyk, Nagy Ferenc, Hubert Ripka) sorsát ismerheti meg közelebbről, hanem hallhat a száműzetésben alapított pártokról, az egykori harcosokról és szervezeteikről, valamint az itt élő értelmiségiekről (Fejtő Ferenc, Krzysztof Pomian, Antonin Liehm).

Az 1956-os események évfordulójára nyílt meg Stéphane Kilar az 1956-os emigráns szobrászművész kiállítása, Erich Lessing fotósorozata pedig a forradalmi jeles pillanatait idézi fel. Az emigráns irodalom egyik legfontosabb folyóiratának, az Irodalmi Újságnak az estjén pedig az egykori főszerkesztő, Méray Tibor, illetve az Angliában élő Sárközi Mátyás és Gömöri György idézte fel a lap történetének fontos pillanatait és viszonyukat az 1989 előtti Magyarországgal.

Szintén az emigráció az egyik alapgondolata a Magyar Intézet őszi filmkínálatának: a "Száműzetés aspektusai" című sorozatban október 24-én Forgács Péter Bibó breviáriumát vetítik; melyet október 31-én Gálffi László-Siklósi Szilveszter: A láthatatlan ház című alkotása, novemberben pedig Petrovics Eszter Különbéke című filmje és Alexandre Keresztessy kárpát-medencei vallon emlékekről készített munkája követ.