A Pécs 2010 újabb vezetője mondott le

2007.02.01. 11:49
Lemondott a pécsi kulturálisfőváros-projektet koordináló Európa Centrum Kht. vezetője, így szinte senki nem maradt már az ötletet kidolgozó csapatból.

Lemondott posztjáról az Európa kulturális fővárosa (EKF) program pécsi szakmai vezetését ellátó Pécs 2010 Menedzsment Központ igazgatója. Tarrósy István február végi távozásával a tervet kidolgozó, kezdetben civil csoportosulásként dolgozó csapat utolsó tagja is távozik a kulturálisfőváros-projektből.

"Úgy döntöttem, hogy a február 28-án lejáró szerződésemet nem kívánom meghosszabbítani, erről tájékoztattam kollégáimat és a város vezetését" - mondta az igazgató, hozzátéve, elhatározása mögött szakmai okok állnak.

Tarrósy István ezek között említette, hogy az előkészítés folyamatában túlbürokratizált és centralista szemlélet van jelen, az irányítás és a feladatkörök ugyanakkor máig nem tisztázottak.

Hozzátette, a lebonyolítási folyamatot nehezíti, hogy a működési költségekre szánt mintegy kilencmilliárd forint negyven százaléka a Hungarofest Kht.-n keresztül érkezik.

Egy előző cikkünkben már beszámoltunk a menedzsmenten belüli feszültségekről, jelezve, hogy a pécsi vezetésben további, jelentős változások várhatóak. Írásunk a Tarrósy által említett túlbürokratizált szemlélet egyik következményét ismertette , amikor egy jelentős projektről, Amerika legnagyobb művészeti vásárának meghívásáról nem értesült a programokat szervező Méhes Márton.

Az igazgató hangsúlyozta, a pécsi EKF-programtól nem kíván elszakadni, annak sikeréhez a jövőben tanácsadóként szeretne hozzájárulni.

Elégedettek voltak vele

Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere a távozás hírére reagálva azt mondta, hogy a város vezetői sajnálják, de tudomásul veszik Tarrósy István döntését, akinek a munkájával elégedettek voltak.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a vezető indokaival csak részben értettek egyet. Az alpolgármester szerint az esetleges irányítási problémák Kiss Tibor általános igazgató kinevezésével megoldódnak, a Hungarofest Kht.-val pedig még nem kötötték meg az együttműködés részleteit tartalmazó szerződést.

A pécsi EKF Tarrósy István távozásával immár a második szellemi vezetőjét veszti el, tavaly nyáron szintén szakmai okokból mondott le kulturális főtanácsadói tisztségéről Takáts József, a győztes pécsi pályázat egyik fő alkotója.

Ő döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy "a városvezetés nem akarja kezéből kiengedni a különféle szakmai döntéseket, miközben azokat halogatja, vagy előkészítetlenül hozza meg az alacsony hatékonyságú városi bürokráciára támaszkodva".

Lemondó levelében fogalmazta meg azt is, hogy "a városvezetés úgy képzeli el viszonyát a program operatív munkáját végző csapathoz, mint a főnök-beosztott viszonyt: ők utasítanak, az utóbbiak végrehajtanak. Csakhogy ez esetben a városvezetés tagjai nincsenek birtokában azoknak a kompetenciáknak (képzettségnek, tájékozottságnak, nyelvtudásnak), amelyek képessé tennék őket a megfelelő utasításra".