Hozzákezdtek a Pécs 2010 konferenciaközpontjának építéséhez

2008.10.10. 16:27
Hamarosan kiírják a pályázatot is a kulturális főváros koncert- és konferenciaközpontjának kivitelezésre.

Egy volt diszkó, valamint több környező épület bontásával megkezdődött a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program első nagyberuházása, a konferencia- és koncertközpont kivitelezésének előkészítése pénteken. Tasnádi Péter, a baranyai megyeszékhely szocialista polgármestere az építkezés helyszíneként kijelölt, a Balokány-ligethez közeli területen újságíróknak elmondta: a bontás mellett folyik a régészeti feltárás is és eddig nem került elő olyan lelet, amely a későbbi kivitelezést hátráltatná.

Hozzátette, hogy az önkormányzat pénteken megkapta a koncertközpont építési engedélyét a közigazgatási hivataltól, tizenöt nap múlva pályázatot írnak ki a kivitelezésre, s a nyertessel legkésőbb decemberben szeretnének szerződést kötni.

A 45 milliárd forint költségvetésű pécsi EKF-programnak négy nagyprojektje van. A Zsolnay kulturális negyed, a Közterek és parkok revitalizációja, a koncertterem, valamint a tudásközpont.

Az ezer embert befogadó koncertterem mintegy 6 milliárd forintból épül fel. Olyan épület lesz, amelynek fő funkciója komolyzenei hangversenyek megtartása, de a zenekaroknak fenntartott helyiségek átrendezhetők konferenciák és fórumok résztvevőinek fogadására is.

A tervek alapján az ingatlan a környezetébe szervesen illeszkedik, könnyen megközelíthető, s hosszú távon is jól hasznosítható, költséghatékonyan működtethető majd, lehetővé téve a Pannon Filharmonikusok mellett több pécsi együttes sikeres tevékenységének folytatását, Pécs kulturális kínálatának bővítését.