Dollármilliós artbiznisz Pécsen?

2007.01.17. 00:42
Az Art Basel Miami Beach a legnagyobb művészeti vásár Amerikában, összbevétele többmillió dollár minden évben. A washingtoni magyar nagykövet, Simonyi András tárgyalásokat folytat, hogy az Európa Kulturális Főváros keretében nálunk is legyen ilyen rendezvény. A nagyszabású projektre Pécs polgármestere rábólintott, a rendezők viszont nem tudnak az ügyről semmit.

Az Egyesült Államok legnagyobb művészeti vásárát hozná Pécsre Magyarország washingtoni nagykövete. Simonyi András tervei szerint 2010-ben találkozna Európa kulturális fővárosa az Art Basel Miami Beach nevezetű rendezvénnyel.

"A kulturálisfőváros-projekt nem a turizmusról szól, hanem Magyarország és a világ közti kulturális kapcsolatról. És Magyarország jelenleg rézdróton kapcsolódik a világhoz, nem valamilyen nagy sebességű hálózaton" - indokolta Simonyi András, miért vágott bele a nagyszabású vállalkozásba.

David Lynch a kreativitás pártján


Standok a vásáron

A többek közt rockzenekaráról ismert magyar nagykövet Vujity Tvrtko segítségével dolgozik azon, hogy nemzetközi kapcsolatokat építsenek ki az Európa Kulturális Főváros 2010-es pécsi rendezvényéhez. A baseballsapkájáról közismert kereskedelmi televíziós adta át például a Pécs polgármestere által írt meghívólevelet Tom Lantosnak, az amerikai képviselőház magyar származású tagjának. A politikus megígérte, hogy következő magyarországi útján ellátogat Pécsre.

Simonyi András úgy véli, az Európa Kulturális Főváros projektet nem városi fejlesztésekre, hanem a kreativitás felpörgetésére kell használni. Elmesélte, hogy a napokban vacsorát adott, többek közt Donovan és David Lynch részvételével, a rendezvény témája a kreativitás a XXI. században volt.

Simonyi és David Lynch egyetértettek abban, hogy a legfontosabb erőforrás a kreativitás, és Magyarországnak ezen a téren előre törnie. "Ehhez pedig nincs jobb út, mint a művészetek" - jutottunk el végül a miami művészeti vásárhoz.

"Miami felfrissült, átalakult az Art Basel hatására, és ez csak jót tehet Pécsnek is" - mondta Simonyi, megjegyezve: egy ilyen vásár révén Pécs kapcsolatot alakíthatna ki az egész világgal.

Dollármilliók Miamiban


Mark Wallinger munkája a 2006-os Art Baselen

Ezzel nehéz vitatkozni. A 2002-ben indult Art Basel Miami Beach valóban felpörgette az amúgy sem álmos floridai várost. A város art deco negyedében rendezett művészeti vásáron idén negyvenezer látogatót regisztráltak. Kiállított 30 országból 200 múzeum, 100 galéria és 1500 művész.

Az eredeti, svájci Art Basel amerikai kiadásának hírei egyrészt az elképesztően pörgő bizniszről szólnak. Míg a kezdetekben a műtárgyak negyedét ötezer dollár alatt kiáltották ki, jelenleg alig kapni valamit ebben az árkategóriában. A bevételről a műfaj sajátosságai miatt nincsenek pontos adatok, de a becslések több millió dollárra teszik a forgalmat.

A művészeti vásárt taglaló hírek fennmaradó része az ott felbukkanó sztárokkal foglalkozik. A 2006 decemberi Art Baselen ott volt, Jay Z, Dennis Hopper, Michael Douglas és neje, Kanye West és Keanu Reeves, és ehhez nem is tudunk mit hozzátenni.

Kérdések Pécsen

Hogyan lehetne egy ilyen színvonalú vásárt Magyarországra hozni, firtattuk a washingtoni nagykövetnél földhözragadt módon. Mibe kerülne mindez Pécsnek? Miamival kell tárgyalni, vagy az eredeti fesztivál a jogok tulajdonosa?

Simonyi szerint ilyesmikkel egyelőre korai foglalkozni, ma kezdi tárgyalásait a floridai rendezvény vezetőivel. Szerinte Miamitól a know how-t kellene ellesni, a pénzt ugyanis ők is szponzoroktól szerzik.

A nagykövet már beszélt Pécs polgármesterével, Tasnádi Péterrel, aki lelkesen fogadta az ötletet.

Mennyiben kell átszabni a már kidolgozott Pécs 2010 projektet, hogy egy nagyszabású művészeti vásárt fogadni tudjon, érdeklődtünk a kulturális főváros művészeti igazgatójánál. Méhes Márton azonban még nem hallott a kezdeményezésről.