Homoszexuális Harry Potter igazgatója

2007.10.20. 14:46
A Harry Potter könyvek szerzője bevallotta, mindig is úgy gondolta, hogy a könyvben szereplő iskola igazgatója a saját neméhez vonzódik.

Meleg a Hogwarts varázslóiskola igazgatója, Albus Dumbledore - árulta el New Yorkban rajongónak J. K. Rowling egy felolvasóesten. A Harry Potter meseregény-sorozat brit szerzője a Carnegie Hallban összegyűlt rajongók előtt erősítette meg, amit már sokan sejtettek: "Mindig is úgy gondoltam, hogy Dumbledore homoszexuális."

Albus Dumbledore

Az igazgató beleszeretett Gellert Grindelwaldba és "teljesen összeomlott", amikor kiderült, hogy a tüchtig varázsló a fekete mágia híve. Kénytelen volt megölni szerelmét. Ez Dumbledore "nagy tragédiája" - mondta a szerző. A bejelentés hatására dermedt csend támadt a teremben, aztán kitört a tapsvihar. Rowling elmondta: ha tudta volna, hogy így fogadják a hírt, akkor már jóval korábban felfedi gondolatait Dumbledore nemi identitásáról.

A rajongói honlapok látogatói körében már nem volt ilyen egyértelműen pozitív a visszhang. Az egyik legnépszerűbb Potter-portálra, a the-leaky-cauldron.org-ra érkezett megegyzések alapján például többek szerint felesleges volt a bejelentés, mások elképzelhetőnek tartják, hogy Rowling visszakozik majd. Sokan azért örültek az új információnak, az egyik olvasó szerint például "ez nagyszerű, azért is, mert tovább árnyalja Dumbledore karakterét, ami már így is nagyon színes."

J. K. Rowling, az első dollármilliárdos író, háromgyermekes anya, akinek vagyonát 1,12 milliárd dollárra becsülik (197 milliárd forint). Legújabb kötete, a Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter és a halálos szentek), a varázslótanoncos sorozat hetedik, befejező része lett minden idők legkelendőbb könyve: 24 óra alatt több mint 11 millió példány kelt el belőle Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, amikor júliusban megjelent.