Zseniális disznóságok Madridban - Érzékek orgiája Budapesten

2001.11.16. 16:22
Zseniális disznóságok címmel nyílt kiállítás Madridban Picasso erotikus műveiből. A XX. század egyik legnagyobb művésze igencsak excibicionista volt és önéletrajzi ihletettségű képein gyakran megmutatta a szexhez és erotikához való viszonyát. A kiállítás egyik legrégebbi erotikus darabja az a rajz, amelyet a mester 13 éves korában készített (életrajzi írói szerint Picasso ebben az időben kezdett bordélyházakba járni.). A január 20-ig látható kiállításról a madridi El pais így ír: ennyi zseniális disznóságot nem egy könnyen lehet összegyűjteni.
A madridi kiállításon felbuzdulva két magyar festő is erotikus képek tálal fel a fővárosban: Margit Szabolcs és Frózsi Nánássy Tibor ugyan nem egy múzeumban, hanem a Kempinsky Hotel mögött található Grand Café-ban állítják ki műveiket. A lapunknak nyilatkozó Frózsi Nánássy Tibor szerint a jövő szerdán nyíló rendezvény maga lesz az érzékszervek orgiája, hiszen a kiállítás mellé az étterem mesterszakácsa olyan ételeket készít majd, amelyek után mindenkinek megjöhet a kedve a szerelemhez. A lágy, andalító dallamokról egy filozófus-bárzongorista gondoskodik.

Az alkotók vallomásai szerint azért rendezték meg egy vendéglőben a bemutatót, mert ki akarnak szabadulni a kiállítótermek zárt világából. "Szeretnénk közelebb vinni a művészetet az emberekhez, ehhez egy étterem alkalmasabb terep lehet" - mondta Margit Szabolcs. Szerinte a szexualitás korábban tabuként kezelt területeit birtokba vette a giccsipar, a pornó és az erőszak. Épp ezért mostani kiállításukkal értéket és értelmet szeretnének keresni az emberi kapcsolatok egyik alapvető formájában.