Pixelek a középkori katedrálisban

2007.08.25. 12:22
Az évszázadokon át épülő kölni dóm rendhagyó, kortárs elemmel válik teljessé. A második világháborúban kilőtt ólomüveg ablakot Gerhard Richter kortárs képzőművész pótolta. Az augusztus 25-én felavatott ólomüveg tábla a gótikus stílust keveri a XXI. század egyik legfontosabb építőkövével, a pixelekkel.

Szokatlan környezetbe kerül a kortárs képzőművészet egyik sztárjának, Gerhard Richternek legújabb műve. A német képzőművész hagyományokat látványosan felülíró művet készített a kölni dómhoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy a 74 éves festő éjszaka, festékszóróval összefújta a neves épületet.

Gerhard Richter 110 négyzetméteres ólomüveg ablakot alkotott a második világháborúban megsemmisült eredeti helyére.

4096-ból 72 

A kölni illetőségű művész munkája mindazonáltal elüt a gótikus dóm stílusától, ugyanis a szokásos, bibliai jelenetek helyett nonfiguratív minta díszíti. Az ablak a stílusok szörföseként ismert Gerhard Richter egy 1974-es munkáját gondolja tovább.

A néhány éve 3 millió dollárért eladott, random sorakozó pixeleből álló, 4069 szín című festményt a művész a három alapszínből és a szürkéből kevert, 4096 különböző színből festette meg. Richter jelenlegi munkájához ezek közül választotta ki azt a hetvenkét színt, amelyeket az eredeti ablakokon is használtak. Egyes színek ugyanis túl világosak lettek volna a megfelelő hatás eléréséhez, mivel elnyomnák a környező, puhább árnyalatú pixeleket.

A húsz méter magas ablak elkészítésében is különbözik a többitől. A művész egy átlátszó üvegfelületre ragasztotta fel a 11 ezer 200 darab, 10 négyzetcentiméteres pixelt.

 Évszázadokig épült

Az ablak pótlása egyébként nem idegen a kölni dóm történetétől. A gótikus templom építése ugyanis 1248-ban kezdődött, ám hosszú évszázadokig befejezetlenül állt, és csak a XIX. században készült el teljesen.

A templom a világháborúban súlyosan megsérült, ekkor semmisült meg ez az ablak is. Az eredeti tervei ráadásul el is vesztek, így lehetőség sem volt arra, hogy azt rekonstruálják.

Gerhard Richter nonfiguratív alkotása, amelyet augusztus 25-én avatnak fel sajátos eleme lesz a gótikus épületnek, hiszen a jellemzően nem vallásos kortárs képzőművészet kerül be a szakrális térbe.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e vallási vonzatai a munkájának, Richter annyit mondott, hogy "erre nehéz válaszolni. A művészetnek valahogy mindig köze van a valláshoz."

Az mindenesetre valószínű, hogy a jelenlegi festményein keresztény szimbólumokat is szerepeltető alkotó közösséget érez ezzel a hagyománnyal. Nem véletlen, hogy 2005-ben megkapta a Német katolikus művészet és kultúra díját is.

A dóm kereszthajójának déli oldalára kerülő ablak a művész ajándéka. A gyártás 350 ezer eurós költségét adományok fedezték.