Elárverezik az ős-Harry Pottert

2007.06.06. 12:07
Hétezer font, majdnem hárommillió forint a kikiáltási ára a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának, amit réges-régen, még a XX. században, egészen pontosan 1997-ben adtak ki.

Elárvereznek egy példányt a Harry Potter sorozat 10 éve megjelent első részének angol nyelvű őskiadásából - közölte a Bonhams londoni aukciós ház.

A Harry Potter és a bölcsek köve (eredeti, angol címén Harry Potter and the Philosopher's Stone) 1997. június 30-án jelent meg először a londoni Bloomsbury kiadónál. A keményfedeles első kiadás különlegessége, hogy kevesebb, mint 1000 példányt nyomtattak belőle.

Az árverést június 26-án, négy nappal az őskiadás tízéves évfordulója előtt tartják Londonban. A kötet értékét 7 ezer fontra (2,6 millió forint) becsülik. A könyvritkaság mellett árverésre bocsátják a szerző, J.K. Rowling több levelét is, amelyekért darabonként 2-3 ezer fontot várnak a Bonhams szakértői.

A regényfolyam hetedik, befejező része Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter és a halálos szentek) címmel július 21-én jelenik meg, a magyar változat jövő februárra várható.

A varázslótanonc kalandjairól szóló meséket 66 nyelvre fordították le - köztük ógörögre - és világszerte 325 millió példányban keltek el. A legsikeresebb éppen az első kötet volt, amelyből 107 millió darab fogyott.