Zalán
6 °C
19 °C

Salgótarjánban fakad dalra Harry Potter

2005.09.22. 12:48
A Hibó Tamás Művészeti iskola mai formájában tavaly május óta létezik, de ez sem akadályozta meg JK Rowlingot abban, hogy megadja a jogokat a Harry Potter bemutatására. Jövőre, a salgótarjáni művelődési házban lesz az ősbemutató.

Harry Potter címen musicalt mutatnak be Salgótarjánban, a helyi művelődési házban. A darab létrejötte azért is érdekes, mert a tavaly május óta létező, és a darabot színre vivő Hibó Tamás Művészeti Iskola megkapta a jogokat a Warner Bros. stúdiótól és a könyv írójától, J.K.Rowlingtól is.

"Szenzációs egy figura ez az írónő, leemelem a kalapom elötte", mondta Varga László a Művészeti Iskola vezetője. Az ötlet a helyi drámafoglalkozásokon merült fel, mert a gyerekek a Padlás, és a Dzsungel könyve után valami újat, frissebbet szerettek volna. Ekkor írtam meg a zenét, és a szöveget a Bölcsek köve alapján, mondta Varga László.

Mint a mesében

Varga úr optimizmusa akkora volt, hogy ezek után a szervezést is magára vállalta, és egy skóciában élő volt tanítványa segítségével januárban emailt írt Rowlingnak. A válasz április elsején érkezett meg, egy szerződéssel. A Warner nem viccelt. Leírta, hogy nem támogatja a musicalt, de engedélyezi.

Ez azt jelenti, hogy semmilyen anyagi segítséget nem nyújt az előadáshoz, és azt is megtiltotta, hogy a bevételeket üzleti haszonként könyvelje el az iskola. Minden, a jegybevétel által befolyt pénzt a gyerekek további képzésére kell fordítani. Az írónő a jegyárakat is szerződésben rögzítette, ami három, és hét font (1000-2500ft)között mozoghat.

"A kinti menedzsment nagyon keményen utánanézett, kinek adja a jogokat, ezért is nagy megtiszteltetés hogy Salgótarjánban állíthatjuk színpadra. Naponta nagyjából 1500 kérelmet kapnak Rowlingék, de eddig tudtommal senki sem kapott jogot a rendezésre", mondta Varga László.

Jó lenne egy cd

A musical dalszövegei, és a zene már kész van. A megvalósításhoz legalább 10 millió forintra lesz szükség. "Jó lenne kiadni egy cd-is, hogy azért bevétel is legyen és minél több emberhez eljusson, de ezért a bemutatót követően újabb tárgyalásokra lesz szükség", mondta az iskola vezetője.

A casting most szombaton lesz, és minden gyereket, és daloló felnőttet várnak 7-35 év között Salgótarjánban. A bemutató a tervek szerint jövő májusban lesz, de a musicalt szeretnék az ország több pontján is bemutatni.

"Lehet az ősbemutatóra még Daniel Radcliffe, az igazi Potter is ellátogat. De ez még nem biztos", mondta Varga László.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.