A Hír TV a Prima Primissima médiadíjasa

2003.12.12. 12:25
Makovecz, Nemeskürty, Sebestyén Márta, Vizi E. Szilveszter mellett Vitray Tamás vehette át Demján Sándor 50 ezer eurós díját. A Hír TV jobb, mint Kudlik Júlia.
Első alkalommal adták át a magyar értelmiség eredményeinek megőrzésére, a hazai tudományos, művészeti és kulturális élet pártoktól független fejlesztésére létrehozott Prima Primissima díjat; a tíz kategóriában odítélt elismerést Szabó Magda író, Darvas Iván színművész, Varga Imre szobrászművész, Vizi E. Szilveszter akadémikus, Nemeskürty István filmtörténész, író, Makovecz Imre építész, Gömöri Endre újságíró, publicista, Vitray Tamás újságíró, tévériporter, Sebestyén Márta előadó, énekművész és Rost Andrea operaénekes vehette át a Nemzeti Színházban megtartott ünnepségen.

A Prima Primissima közönségdíjat a Hír TV stábja kapta; a tévécsatorna emellett az elektronikus média kategória egyik jelöltjeként Prima elismerést is kapott.

Ló-szobor és 50 ezer

A Prima Primissima díjat ez év nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének támogatásával.

A felajánlásnak köszönhetően a Prima Primissima Alapítvány 10 éven át ítélheti oda a díjat, amely a Zsolnay porcelángyár által készített Kincsem-szoborból - a világhírű versenylóról formázott kristály alkotásból - és 50-50 ezer eurós pénzdíjból áll. A Prima Primissima 10 kategóriájában 30 jelöltre adhatta le voksait a közönség októbertől telefonon és sms-en is. A díjazottakról a kiosztó ünnepség napján titkos szavazással döntött a VOSZ elnöksége.

A díj mellett a kategóriák további jelöltjei Prima elismerést, illetve az azzal járó 10-10 ezer eurós jutalmat kaptak.

Kudlikjuli

A Prima Primissima díj idei jelöltje volt a magyarirodalom kategóriában Nádas Péter, Szabó Magda és Székely Magda, magyar színház és filmművészet kategóriában Darvas Iván, Mácsai Pál és Törőcsik Mari; magyar képzőművészet kategóriában pedig Deim Pál, Somogyi Győző és Varga Imre. Magyar tudomány kategóriában Gyulai Józsefet, Pungor Ernőt és Vizi E. Szilvesztert; a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Jelenits Istvánt, Kiss Tibort és Nemeskürty Istvánt jelölték. A magyar építészet és építőművészeti kategória jelöltje volt Ekler Dezső, Makovecz Imre és Vadász György; a magyar írott sajtó díjra a Magyar Szemle társadalomtudományi folyóirat, Gömöri Endre és Móser Zoltán kapta a jelölést. A magyar elektronikus sajtó kategóriában a Hír TV, Kudlik Júlia és Vitray Tamás versenyzett, magyar népművészet és közművelődés kategóriában pedig Novák Ferencre, Sebestyén Mártára és Sebő Ferencre lehetett szavazni. A magyar zeneművészet kategória jelöltje volt a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rost Andrea és Szörényi Levente. A Prima Primissima díj átadási ünnepségén jelen volt Mádl Ferenc jelenlegi, Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök, Orbán Viktor volt miniszterelnök, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke és Hiller István kulturális miniszter is.