Új kalandokat írnak Peter Pannak

2004.08.22. 14:00
A meseregény jogait birtokló londoni kórház új részeket íratna az örök gyerek kalandjaihoz, még mielőtt végleg lejárnak a mű szerzői jogai.
Új kalandokra készül Peter Pan, a zöldruhás fiú, aki soha nem akar felnőni, pontosan egy évszázaddal születése után.

A londoni Great Ormond Street-i kórház, amely megkapta James Barrie írótól művének jogait, olyan szerzőt keres, aki képes lenne folytatni a kis hős, hű társa, Giling-galang (Tinkerbell), illetve a romantikus Wendy történetét.

Barrie először 1904-ben színházban mutatta be Peter Pant, majd 1911-ben regényben is megjelentette. Végül 1929-ben adományozta a jogokat a londoni kórháznak, amely azóta nem kis bevételre tett szert ebből. Elég csak Walt Disney híres rajzfilmjére, vagy a Steven Spielberg-féle Hook című filmre gondolni, amelyben Peter Pant Robin Williams, örök ellenségét, Hook (Horog) kapitányt pedig Dustin Hoffman alakította.

A kórház most felkérte a kiadókat és irodalmi ügynököket, hogy ajánljanak olyan szerzőket, akiket megbízhatnának azzal, hogy januárig írják meg a majdani regény szinopszisát, valamint egy teljes fejezetét - írta a londoni The Independent című napilap.

A jelölteket természetesen nagyon szigorú szbályok kötik, mindenekelőtt nem szabad felnőtté változtatniuk Petert. A The Daily Telegraph című londoni lap például úgy tudja, hogy a kórház a közelmúltban pert indított egy általa "túl modernnek" ítélt változat miatt, amelyben Peter Pan vígan belelép a felnőtt korba.

Jane Collins kórházigazgató szerint nemcsak az újabb pénzbevétel miatt akarnak folytatást a történetnek, hanem azért is, mert nagyon sok gyerek és felnőtt imádja a regényt, akik biztosan örömmel fogadnák Peter Pan újabb kalandjait. Az sem mellékes szempont, hogy Barries eredeti szerzői jogai 2007-ben mind Nagy-Britanniában, mind pedig Európában lejárnak.