Garas és Presser is Prima Primissima-díjat kapott

2004.12.08. 22:30
Juhász Ferenc költő, Melocco Miklós szobrászművész és Kosáry Domokos akadémikus is a díjazottak között van.
Átadták a tudomány és a kultúra jeles képviselőinek a 2004. évi Prima Primissima díjakat szerdán este Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Juhász Ferenc költőt magyar irodalom; Garas Dezső színművészt magyar színház- és filmművészet; Melocco Miklós szobrászművészt magyar képzőművészet; Kosáry Domokos akadémikust magyar tudomány; a Mindentudás Egyetemét a magyar oktatás és köznevelés kategóriában jutalmazták Prima Primissima díjjal.

Bán Ferenc építész magyar építészet és építőművészet; Váncsa István újságíró magyar írott sajtó; Szepesi György újságíró magyar elektronikus sajtó; a Kaláka együttes magyar népművészet és közművelődés; Presser Gábor előadóművész, zeneszerző magyar zeneművészet kategóriában vehette át az 50 ezer euró pénzjutalommal járó Prima Primissima díjat. A közönségdíjas Jókai Anna író lett.

A díjazottak mellett a kategóriák további jelöltjei Prima elismerést, illetve az azzal járó 10 ezer eurós jutalmat kaptak. Magyar irodalomban Jókai Anna író és Závada Pál író; magyar színház- és filmművészetben Szabó István filmrendező és Udvaros Dorottya színművész; magyar képzőművészetben Kokas Ignác festőművész és Korniss Péter fotóművész; magyar tudományban Csányi Vilmos akadémikus és Vargyas Lajos néprajztudós; magyar oktatás és köznevelésben Grétsy László nyelvész és Szabó Dénes karnagy, tanár; magyar építészet és építőművészetben Dévényi Sándor és Marosi Miklós építész; magyar írott sajtóban Bánki András és a Vigília című folyóirat; magyar elektronikus sajtóban a Duna tévé kollektívája és Simon András újságíró; magyar népművészet és közművelődésben Bene István kovácsmester és Padisák Mihály népművelő; magyar zeneművészetben a Benkó Dixieland Band és Kocsis Zoltán zongoraművész kapott ilyen elismerést.

A szervezők köszöntötték az ünnepségen megjelent Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, a parlamenti pártok elnökeit: Hiller Istvánt, az MSZP, Orbán Viktort, a Fidesz, Kuncze Gábort, az SZDSZ, Dávid Ibolyát, az MDF elnökét, valamint Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert.

A díjat 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a Trigránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökségének közreműködésével. A korszakteremtő magándíj azzal a céllal jött létre, hogy pártoktól, politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit.

A díjra jelölhetők mindazok a magyar állampolgárságú, magyarországi székhelyű jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, társadalmi szervezetek és alkotóközösségek, amelyek kiemelkedő teljesítményüket az ország területén végzik.

A díjazottakat minden évben titkos szavazással, egy széles társadalmi-szakmai körből összeállított harmincfős jelöltlistából választják ki. A közönségdíjról a telefonon és interneten elküldött szavazatok alapján születik döntés.

Az elismeréshez az 50 ezer eurós jutalom mellé a kitüntettek a Zsolnay porcelángyár Kincsem-szobrát is megkapták mint a kitartás jelképét. A közönségdíj ugyancsak 50 ezer euróval és a világhírű versenylónak az Ajkai Kristály Kft. által megformált kristályalkotásával jár.

Tavaly Szabó Magda író, Darvas Iván színművész, Varga Imre szobrászművész, Vizi E. Szilveszter akadémikus, Nemeskürty István filmtörténész, író, Makovecz Imre építész, Gömöri Endre újságíró, publicista, Vitray Tamás újságíró, tévériporter, Sebestyén Márta előadó, énekművész és Rost Andrea operaénekes vehette át az elismerést; a közönségdíjat a Hír TV stábja kapta.