Ez idebent így megy

2002.11.14. 23:08
Egy ügyvéd drámát írt néhai védencéről. Vérfagyasztóan valódi tragédiáról van szó, amely a futballkudarcaiba feledkezett Magyar Köztársaságban játszódik, egy jelenhez idegesítően közeli történelmi időpontban és tulajdonképpen arról szól, hogy miként falja fel az igazságszolgáltatás egy fogyatékos ember életét.
"Nem nőzök, mert nem tartom magam teljes értékűnek. De most már ráhajtok. Az omegát a tévékészüléken láttam meg először, úgy éreztem, hogy a görög ábécé olyan titkot rejteget, mint a kincses sziget. Olyan, mint az ég és a föld, sohasem találkoznak."

1994 márciusában Ivádon megöltek egy idős asszonyt. A gyilkosságért hevenyészett bizonyítékok és vallomások alapján az ártatlan és agyi sérüléssel terhelt Pusoma Dénest ítélték el. A valódi gyilkos két évvel és négy hónappal később került a hatóságok kezére. Míg Pusoma börtönben volt, meghalt az édesanyja. A temetésre nem engedték el. Szabadulása után az állam megtagadta kártérítési kérelmét azzal, hogy megtévesztette a hatóságokat. A férfi végül felakasztotta magát az ivádi erdőben.

Pusoma álmai megtévesztették a vérabszurd valóságot. Ismétlem: valóság. A történetből Magyar Elemér írt drámát, aki a kártérítési perben képviselte a férfit.

Nem szimulál

Az érdeklődők elsőként az interneten nézhetnek szembe a drámával és talán az eléréssel nem rendelkező állampolgárok is igényt fognak tartani rá. Az Index Kultúrpolitikai Befolyásoló Alosztálya egyöntetűen a Nemzetit javasolta a színrevitel helyének, továbbá egy másik pecsételt űrlapon a jogszakos felvételibe való beillesztése mellett kardoskodik.

Ezek után képzelhetik, hogy Magyar Elemér darabját sem stiláris, sem dramaturgiai téren nem éri kifogás. Talán csak annyi, hogy vállalni kell a gondolkodással járó fájdalmat és felindultságot, amelyet viszont vállalni szükséges.

Ha nem rontják el, és érthetővé válik, hogy a dokumentumszínház szól valamiről, akkor sikerülhet. Ha a cigány Krisztus csak egy embert szabadít ki a gyűlölet börtönéből, akkor már megérte.