Luxusfürdő-komplexumba költözik a Ráckert

2003.04.08. 10:33
A bohém szórakozóhely nem szűnik meg, csak "törökádámos" hangulatban az újjáépülő Rácfürdőbe költözik. Szomszédságban a földalatti sikló és chip-karkötővel működő luxusfürdő. Tudósítónk térsűrítőre bukkan a bezárt épületben.
A kétéves hagyományokhoz híven hamarosan ismét megnyílik az ősszel "véglegesen" bezárt szórakozóhely, a Ráckert. A tabáni kerthelység, a tervezett fürdő- és szállodakomplexum építése miatt idén is csak a nyár végéig üzemelhet. A bohém fiatalok kedvelt gyülekezőhelye azonban nem szűnik meg. A Ráckert a munkálatok végeztével, igaz a fürdő másik oldalán, újból megnyitja kapuit - tudtuk meg a beruházást végző Rác Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatójától, Bornemisza Miklóstól.

Újjáépülő Ráckert

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre
A kerthelységben a közelgő megnyitásra utaló tevékenységet, padokat ácsoló munkásembereket figyelt meg kiszálló munkatársunk. Mint a szórakozóhely tulajdonosa, Foitl András később elmondta, jelenleg a lebontott pult, az asztalok és székek, a konyha és a mellékhelységek újjáépítése folyik. A tervek szerint a szórakozóhely két hét múlva, április 15-e körül nyitják meg. A zárás időpontja viszont egyelőre kérdéses. A terület tulajdonosa, a Rác Nosztalgia Kft. a megállapodás szerint július 31-ig adja bérbe számukra a helyet, de akárcsak tavaly, ez az időpont kitolódhat akár egy hónappal is.

Széchenyi-terv

Bornemisza Miklós, az ingatlan fejlesztéséért felelős Kft. ügyvezetője tágabb perspektívába helyezte számunkra az ügyet. Jelenleg a beruházás engedélyeztetése és a pénzügyi előkészítés zajlik. Az építkezéssel azonban megvárják a megpályázott Széchenyi-terv eredményhirdetését, mivel a kiírás csak meg nem kezdett beruházásokra vonatkozik.

Azok számára tehát, akik a megszokott környezetben szeretnek kikapcsolódni, bíztató hír, hogy a pályázat leadási határideje május 31-e, a bírálat és az esetleges szerződéskötés pedig további 90 napot is igénybe vehet.

Törökádámos hangulatban

A Ráckert azonban nem szűnik meg, hangsúlyozta a bezárt Rácfürdőben szervezett találkozónkon Bornemisza Miklós. A tervek szerint 2005-re elkészülő gyógyfürdő- és szállodakomplexum Erzsébet-híd felé eső oldalán nyílik majd meg ugyanis a Ráckert vendéglő, ahol "törökádámos hangulatban", gesztenyefák alatt, kockás terítős asztalok körül szórakozhatnak majd azok az "alternatív" fiatalok, akik a jelenlegi Ráckertet kedvelik.

Mellette a Rácpince a hajdani Tabán "szindbádos" atmoszférájának visszacsempészéséért lesz felelős. Mindkét egységet a jelenlegi üzemeltető, Foitl András vezeti majd, tudtuk meg.

Kötény helyett chip-karkötő

Mindez azonban csak kis szelete a beruházásnak, hangsúlyozta Bornemisza Miklós. Céljuk az, hogy a részben Zsigmond korabeli, részben Ybl Miklós által épített, majd a második világháborúban lebombázott, utána pedig félig elbontott épületegyüttest eredeti formájában állítsák vissza.

Történelem
A fürdő a XV. században, Zsigmond király korában épült. A későbbiekben "királyi fürdőként" emlegették, mivel Mátyás király uralkodása idején fedett folyosó kapcsolta a budai palota kertjéhez. Kupolás medencéit már a törökök építették. A fürdő újabb fellendülésének időszaka a XIX. század második felére tehető, amikor Ybl Miklós tervei alapján átépítették. A világháború után a lebombázott fürdő egy részét, a Tabán házaival együtt elbontották, így a Rác épületegyüttese mai formájára, körülbelül a felére csökkent.
Kaszab Ákos, Ybl díjas építész a tervek elkészítésénél legapróbb részletekig követte a korabeli tervrajzokat és dokumentációkat. A hosszú előkészítést most egy hosszú engedélyeztetési procedúra követi, mivel a terveket jóvá kell hagyatni a műemlékvédelmi hatóságokkal.

Bár fontos követelmény a korhűség, fejtette ki Bornemisza, beruházásuk a jelen kor igényeinek is meg akar felelni. A 60 szobás szálloda, amely az eredeti komplexumnak is része volt, "a hegy alá betolva" kap majd helyet. Tetejére pedig visszatelepítik a zöldterületet.

Modernizálnák a fürdőzés stílusát is, és szakítva az archaikus "kötényes" formával a világszerte bevált koedukált rendszerre térnének át. A vendégek a megvásárolt szolgáltatás-csomagra emlékező chip-karszalaggal juthatnának be a megfelelő egységekbe. A ketyere egyúttal hitelkártyaként is szolgálna, kisebb befektetésekhez, úgy mint masszázs vagy egy pohár sör.

A tervek szerint megpróbálnák "átcsalogatni" a fürdőbe a közeli Tabán múzeum gyűjteményének egy részét, és a területre kis galériát is terveztek.

Földalatti sikló

Klikk a képre!
A komplexum legnagyobb volumenű beruházása a sikló lesz, amelynek legitimitását Bornemisza szerint az biztosítja, hogy lehetőségét már maga Széchenyi is felvetette. A siklót nem csak üvegkabinos, a széksorok dőlésszögét a lejtőhöz igazító high-tech stílusa különbözteti meg az Alagútnál épült névrokonától.

A szerkezet egyharmad hosszban a föld alatt siklana, majd az Orom utcánál bukkanna a felszínre. A hegy növényzetét azonban ezután sem zavarná, mivel lábakon álló síneken érné el a Citadellát.

Bornemisza Miklós kifejtette, hogy az épület Erzsébet-híd felőli oldaláról induló, és az óránként 627 utast szállító közlekedési eszköz képes lesz kiváltani a térségben nagy terhelést jelentő turistabusz-áradatot.

A sikló egyelőre azonban még csak terv, mivel jelenleg is folynak a hidrogeológiai vizsgálatok, és a Fővárosi Közgyűlés sem döntött még az ügyről.

Gibson a Rácfürdőben

Beszélgetésünk végén Bornemisza Miklós a jövő távlatait érzékeltetendő, körbevezetett a jelenleg bezárt Rácfürdőben. A fehér csempével és márványba vésett feliratokkal ("A fogason elhelyezett tárgyakért felelősséget nem vállalunk") borított járatokban megtekintettük az Ybl Miklós által tervezett kupolás termet, amelyet 1981-ben, a gibsoni cyber-utópiákat jóval megelőzve, zöld linóleummal és egy barokk fülkébe fúrt radiátorral értelmezett át az ismeretlen magyar építész.

Az élmény után már képes voltam hideg verejtékezés nélkül szembenézni a szűk kamrákba épített, harminc centi széles és fél méter hosszú medencék sorával. Rendeltetésükről vezetőm több, homályos verziót is felvillantott, majd gyorsan a boltíves termek lefalazásával kialakított "érdekes alapterületű" fürdőcellákra terelte a szót.

Kifelé menet az egyik sötét benyilóban egy térsűrítő szerkezet jellegzetes körvonalait láttam kirajzolódni. Rádöbbentem: a bezárt fürdő szürreális medencéivel valakik az Univerzum térszerkezetének relativitására akarták felhívni a magyar fürdőzőközönség figyelmét. Kik voltak ők, és mire utal a vécében talált felirat? Lapunk kompetenciája ezen a ponton véget ér.