Mária
-6 °C
-2 °C

Élettér útikalauz hígmagyaroknak

2006.10.03. 14:16
Kapcsolódó cikkek (1)
Ha jobban meg akarjuk érteni, mi mozgatja a Kossuth téren nemzetgyűlést, Nagy-Magyarországot és más képtelenségeket követelő tarsolylemezes-nemezsapkás ősmagyarokat és újkeresztényeket, érdemes ellátogatni a Centrális Galériába. A Magyarországon és Közép-Kelet-Európában a rendszerváltás után feltámasztott, és azóta gazdagon burjánzó, mutálódó keresztény, pogány és nacionalista kultuszokról, illetve a politikával az ideálisnál gyakran szorosabbnak tűnő kapcsolatukról rendeztek a témába vágó fotókkal és relikviákkal gazdagon illusztrált kiállítást.

A Klaniczay Gábor, Tóth G. Péter és Dobó Katalin által összeállított tárlat egyik fele a keresztény kultuszok megerősödését és az állammal való újraösszefonódását mutatja be. A szentképekkel és a klerikális reakció prominens figuráival gazdagon illusztrált tabló a rendszerváltás után felpörgetett szentté avatásoktól indul: a szocialista rezsimekkel szemben állók szemében eleve szimbolikus figurának számító II. János Pál pápa ezt az eszközt használta az egyház tekintélyének megszilárdítására a posztkommunista államokban, pápasága alatt több szentet avatott, mint amennyit a 13. századtól valamennyi elődje együttvéve.Közép-Európában elsősorban a politikai üzenetet is hordozó uralkodószentek kultusza erősödött, Magyarországon például Szent Istváné.

Az erősödő szentkultuszt új ereklyekultusszal, például Boldog Gizella ereklyéinek hazahozatalával támogatta meg a katolikus papság, amihez helyenként az állam is asszisztált: az állami ereklyekultusz leglátványosabb megnyilvánulása a Szent Korona a Parlamentbe történő átvitele, illetve esztergomi utaztatása volt a kiállítás rendezői szerint. A Szent Korona áthelyezését "a királyi jelvények republikánus transzlációjaként" mutatja be a kiállítás: utazásai mellett a milleniumi években a korona államilag finanszírozott emlékműveken és műalkotásokon, köztéri szobrokon és filmekben is feltűnt.

A milleniumi ünnepségek Magyarországon újabb lökést adtak a középkorkultusznak, de más közép- és kelet-európai államoktól sem volt idegen, hogy "középkori eseményekből és tárgyakból modern politikai szimbólumokat formáljanak". Ezek a reciklált szimbólumok aztán akár más nemzetek ellen is irányulhattak, illetve háborús helyzetben célponttá válhattak. Kolozsvár főtere például a 90-es évek óta aktuálpolitikai felhangokkal terhelt szimbolikus csata színtere. Horvátországban a háború folyamán háromszáz templom és egyházi épület semmisült meg, Dubrovnikban a középkori városmag is a célpontok között szerepelt.

A tárlat másik fele a különféle nacionalizmusok, a politikai okkultizmus, az ősmagyardivat, az alternatív eredetelméletek és más összeesküvéselméletek káeurópai burjánzását szemlélteti rengeteg relikviával. Az összeállítás rávilágít, hogy mindez nem tipikusan magyar jelenség, a többi posztszocialista országban is divatba jött a történelmi retró: nemezsapkát és tarsolylemezt, visszacsapó íjat például a bolgár hagyományőrzők is előszeretettel hordanak. Az egész térségben reneszánszukat élik a lovagi tornák és a pogány kultuszhelyek, a történelmi tárgyú rockoperák és az ijesztgetős, például a középkori kínzási módszereket bemutató panoptikumok.

A vendégkönyvben ingerült bejegyzések tanúsítják, hogy a tárlat a mondanivaló - hogytudnillik a politikával összefonódott és néhol militáns hagyományőrzés nem feltétlenül pozitív dolog - érdekében meglehetős nagyvonalúsággal mossa össze a szimpla hagyományőrzéstől, örökségipartól a politikai okkultizmuson keresztül a kőkemény nacionalizmusig, nemzeti vagy vallási fundamentalizmusig terjedő skálán mozgó kulturális jelenségeket. "Botrányos kiállítás! Összemossa a keresztény és az újpogány ősmagyar szimbólumokat, és egyenlőségjelet rak közéjük. Tipikus liberális módszer!" - írja egy látogató.

És tényleg, de attól még tanulságos bemutató. Míves munka, tetszett, ahogy egy rovásírásklub vezetője fogalmaz ugyanott.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!