Réz András meztelen

2003.12.22. 10:45
A magazinokban és társasági eseményeken szellemeskedő filmesztéta önleleplező kötetéből kiderül, hogy nem is annyira tökös, mint állítja. Viszont nem tudunk meg semmit a valóságshow-król, a reklámról, fociról és a filmekről. Gondolta volna, hogy a tévé életünk részévé vált?
Soha nem jártam Réz Andrásnál vendégségben, nem vacsoráztunk együtt egy új amerikai film megtekintése után, sőt, kávézni sem voltunk az Ibolyában, de meg vagyok győződve róla, hogy ilyen programokhoz nála szórakoztatóbb társat nehéz találni. Réz András ugyanis laza és kedélyes embernek tűnt a könyvbemutatókon, sajtótájékoztatókon meg a tévében, ahol szintén szórakoztató egyénisége miatt, vendégként szokták szerepeltetni.

Réz András Nem meglepő tehát, hogy a magát - bevallása szerint is jobb híján - filmesztétának nevező szerző könyvét sem a nehézkes fordulatok és a szögletes témaválasztás jellemzik. Foci, nemiség, tévé, valóságshow-k, reklám: a Válogatott szorongásaimban a popkultúra minden jelentős vetülete felvillan, hogy Réz azokon keresztül. Hogy mit is?

Nos, itt kerül bajba az olvasó. A bombasztikus témák ugyanis nem ugródeszkaként szolgálnak a szerző számára, hogy azokon dobbantva, a magyar Umberto Ecoként, magasabbról tekinthessen le a talajközeli jelenségekre. Réz felszalad ugyan az ugródeszkára, de ott megtorpan, piruettezik, vicces arcokat vág, esetenként pukedlizik, aztán vége, jöhet a következő gyakorlat.

Sziporkázó szócséplés

A keresetten keresetlen küllemű filmesztéta a könyvében éppen olyan felszínes, mint egy sajtótájékoztatókon/könyvbemutatón/öt perces tévéinterjúban. Mintha nem tudná: a popkulturának - annak ellenére, hogy tárgya szimpla - nagyon is van mélysége.

"A futball töretlen sikerére egyetlen magyarázat kínálkozik: [...] képes megragadni valami mélyen rejlő, évezredes lényeget" - tudjuk meg egyhelyütt. Réz András azonban nem szöszmötöl olyasmik kifejtésével, mint az évezredes lényeg. Inkább azt magyarázza meg, hogy a foci az, amikor huszonkét "gladiátor" küzd "egy darab füvön". Majd leszögezi: manapság már nem lakóhely szerint alakulnak a szurkolói körök, azaz nem csak a ferencvárosiak szurkolnak a Fradinak, és nem csak újpestiek az Újpestnek.

És így tovább, a tévéről (életünk részévé vált), a betegségekről (a modern ember eltúlozza), vagy a számítógépekről (életünk részévé vált ez is).

Pedig az összefüggések feltárása még csak azt sem jelentené, hogy a dolgozatnak olvasóriasztó módon akadémikusnak kellene lennie. Réz amellett, hogy foglalkozik az általa felvetett kérdésekkel, ugyanúgy sütögethetné tovább vicceit, anekdotáit. Szót ejthetne Éviről, a Blair Witch projectről vagy akár a receptjeiről, miközben könyve több lesz, mint sziporkázó szócséplés.

Igaz, egy ilyen munka időt venne el a tévében, rádióban, előadótermekben folyó imázsépítéstől, a végeredmény pedig ugyanúgy nézne ki a könyvesboltokban, mint ez az újságcikkekből összegereblyézett közhelygyűjtemény. Amelyből nem derül ki több, mint hogy Réz András intelligensen vagány srácnak tartja magát.

A Válogatott szorongásaim Réz András nagy önleleplező kötete. A magazinokban és társasági eseményeken a szellemesség csillogó palástjában tetszelgő filmesztétáról a könyv szikárabb keretei közt kiderül, hogy meztelen, ráadásul nem is annyira tökös, mint állítja.

Könnyen, gyorsan Réz András

Azok számára, akik mégis érdeklődnek a boltok sikerlistáján szereplő kötet iránt, de karácsonyi teendőik közepette nincs idejük olvasni, alább összefoglaljuk a könyv lényegét:

Réz Andrásból véletlenül lett tanár és filmesztéta
A nemi szerepek napjainkra összemosódtak
A valóságshow-kkal ott kezdődik a baj, mikor összekeveredik élet és fikció
Az emberek valamiért sikerrel kecsegtető foglalkozásokat választanak
A filmek manapság nem a valóságot mutatják meg, hanem álomvilágot építenek
A reklám megszakítja a tévéfilmeket
A reklám nem terméket, hanem életérzést ad el
Az ezoterika álságos dolog
A szocializmusban az emberek még el tudták választani a tévét a valóságtól
A számítógépes játékok megingatják értékrendszerünket
Életművésznek születni kell

Írónak is.

Réz András - Válogatott szorongásaim
Ulpius-ház, 2003
2480 Ft