Elhunyt Msztyiszlav Rosztropovics

2007.04.27. 12:42
Msztyiszlav Rosztropovics világhírű orosz csellista, karmester és emberi jogi aktivista 81 éves korában hunyt el.

Elhunyt Msztyiszlav Rosztropovics világhírű orosz csellista, karmester és emberi jogi aktivista. A művészt 81. életévében egy moszkvai klinikán érte a halál hosszú betegség után.

Rosztropovics két hete immár másodszor került kórházba két hónapon belül. Már március végén, 80. születésnapja alkalmából a Kremlben a tiszteletére rendezett fogadáson is kimerültnek tűnt, február elejétől egy hónapon keresztül pedig kórházban ápolták. Az orosz sajtó szerint a csellista rákkal küzdött.


Msztyiszlav Rosztropovics az emberi és állampolgári jogok egyik élharcosa volt a szovjet korszakban, és jó barátságban volt Alekszandr Szolzsenyicin ellenzéki íróval.

Az azerbajdzsáni Bakuban, egy zenészcsaládban született 1927-ben. Négyévesen kezdett zongorázni, tízéves korától apja oktatta. 16 éves korától a moszkvai konzervatóriumban tanult, tanára volt Sosztakovics és Prokofjev is.

1961-ben a moszkvai konzervatóriumban a gordonka és nagybőgő tanszék vezetőjének nevezték ki, 1964-től elindult nemzetközi karrierje is. 1967-ben vett először kezébe karmesteri pálcát, Csajkovszkij Anyeginjét vezényelte a moszkvai Nagy Színházban.

1974-ben egy nyugati koncertkörút végén családjával elhagyta a Szovjetuniót, ahol 1978-ban megfosztották állampolgárságától. A házaspár Svájcban, majd Amerikában telepedett le, Rosztropovics 1977-ben a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lett. Karrierjének több mint ezer koncertje közül talán a legemlékezetesebbet 1989-ben, a berlini fal leomlásakor adta a helyszínen. Hazájába csak 1990-ben térhetett vissza.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport