Láthatatlan csövek a Rudasban

2003.08.22. 14:26
A Rudas fürdő felújítása volt annak a sajtótájékoztatónak a témája, amelyen a csatosüveges Bambi modernkori változata vitte el a pálmát. A Rudas rekonstrukciójára az első körben 390 millió forintot fordítanak, a költségeket fele részben az állam, fele részben a főváros állja.
A sajtótájékoztató egyik legérdekesebb momentuma az asztalokon felsorakoztatott Bambi üdítők derűs, valószínűtlenül piros látványa volt. A csatosüveges kiszerelésű üdítők matricái büszkén hirdették eredeti bambi mivoltukat.

Fürdőruha nélkül nem

A palackokról továbbsiklott tekintetem a sajtótájékoztató igazi főszereplőire; dr. Horváth Gáborra, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. vezérigazgatójára, Rák Tiborra, a műszaki igazgatóra és Demszky Gáborra, Budapest főpolgármesterére. A téma a Rudas fürdő és annak központja, a török fürdő rekonstrukciója volt. A sajtótájékoztató helyszínének kiválasztásánál bizonyára ez is szerepet játszhatott, azonban sajnos nem kerültünk a patinás, műemlék jellegű épülethez tíz méternél közelebbre, mivel - mint említették - a fürdő most is használatban van. Nekünk meg ugye nem volt fürdőruhánk. Ehelyett a közeli szabadtéri vendéglátóegység hatalmas fáinak árnyékában számoltak be a fürdő felújítási terveiről.

390 millió rekonstrukcióra

Demszky egy kis történelmi áttekintés után tulajdonképpen semmi érdemlegeset nem mondott a tervekről, ezt a feladatot meghagyta azok készítőjének, Kaszab Ákosnak. A főpolgármester elmondta: az egész épületkomplexum felújítása 4-4,5 milliárd forintot venne igénybe, azonban ez az összeg természetesen még nem áll rendelkezésre. Így a munkálatokat részekre kell bontani, és szakaszonként kell a felújítási programot kivitelezni. A főváros ezért 2001-ben 195 millió forintot biztosított a Török fürdő felújítására, az összeget a Széchenyi tervből nyert további 195 millió forinttal egészítették ki, így összesen 390 millió forint értékű felújítás jöhet létre az első körben.

A Rudas múltja
A Rudas fürdőt, és annak központját a Török fürdőt a török uralom idején építették. 1556-ban Szokoli Musztafa építette át és varázsolta újjá a rossz állapotban lévő épületet, amelyet ekkor még Zöldoszlopos Fürdőnek hívtak. A fürdőhely első pontosabb leírását a bécsi levéltárban lévő 1597-ből származó kézirat tartalmazza. A fürdőt először az 1880-as években, következő alkalommal a II. világháború után újították fel. Mostanra megint esedékessé vált a renoválás, illetve korszerűsítés.

Tervrajzok útvesztőjében

A főpolgármester tájékoztatója után az építési tervek megalkotója, Kaszab Ákos, építész jutott szóhoz, aki a kifüggesztett, több méteres hosszúságú rekonstrukció és fejlesztési koncepciótervekhez lépve ismertette elképzeléseit. Sajnos látványterveket nem mutatott be, így fantáziánkra volt bízva, hogy milyen építészeti megoldásokat tudunk elképzelni a hálótervek alapján. A bonyolult tervrajzok a hozzá nem értő személyek számára akár a Vatikán mellékhelyiségét is ábrázolhatták volna, azonban az építész csak beszélt és mutogatott, mutogatott és beszélt. A szakmai beszámoló alatt Demszky igen fáradtnak tűnt, magába roskadva, lemondóan bólogatva hallgatta végig a beszédet. Ásványvizét kupakkal együtt próbálta elfogyasztani, ami - be kellett látnia - még neki sem sikerülhet.

Kaszab közben elmélyülten magyarázott: "A változások elsősorban nem látható változások lesznek." -ami valljuk be, nem a legsikerültebb nyitómondat. A felújítás első menete épületgépészeti szempontból hoz változást, eltüntetik a most még jól látható, az épületet elcsúfító csöveket, huzalokat. A tervek szerint bővülni fog a pihenőhelyek területe, és egy új, 40 Celsius-fokos termálvizes medence épül majd. Új zuhanyzókat alakítanak ki, jelentősen bővül az orvosi, a vizes masszázs, és a gőzfürdő teljes területe új szellőzőrendszert kap. Továbbfejlesztik a szomszédos romkertet, és az öltözőket. A távlati tervekben szerepel egy 50-60 szobás gyógyszálló felépítése, továbbá az uszoda átépítése is. A beruházás első szakaszának már jövő év végére látható eredményei lesznek, a távlati tervek azonban még annyira távoliak, hogy inkább nem is beszélnek róla.

Elvi építési engedély

A tervező az Index kérdésére elmondta: A építési terveken 1996 óta dolgoznak. Először 1992-ben a Citadella és környékének helyrehozására kiírt pályázatot nyerték el Zádori Attilával. Mivel a Citadella környékéhez hozzátartozik a Rudas fürdő is, már ekkor megfordult a fejükben a Rudas teljes rekonstrukciója. Majd 1995-ben újabb pályázatot írtak ki a környék rendezési tervére, amit szintén Kaszabék nyertek el. Munkájukat '96-ban hagytak jóvá. 1998-ban Kaszab már építészeti megoldásokban gondolkodott, és tanulmánytervet készített, amelyre 2000-ben elvi építési engedélyt kapott. Ezzel az engedéllyel azonban gyakorlatilag semmit sem lehet kezdeni, hiszen építeni ez alapján nem lehet. Az "elvi" szó hatósági engedélyt jelöl, az építési engedély kérelmét még csak most adják be, ami - Kaszab szerint - már csak formai akadály. A kiviteli terv két hónapon belül készül el, amely alapján a megbízó közbeszerzési pályázatot hirdet az építési tervek kivitelezésére.

A rövid bemutató után Kaszab megköszönte a részvételt, és "Fogyasszanak a Bambinkból" felhívással figyelmemet ismét a régi-új üdítőre terelte.