Salamon
7 °C
13 °C

Rushdie bezúzatta volna a magyar Sátáni verseket

2004.04.16. 22:44
Kis híján bezúzták Salman Rushdie Sátáni versek címû regényének magyar kiadását, tudtuk meg New York-i könyvkiadói forrásokból. Rushdie állítólag azt kifogásolta, hogy a magyar kiadó a könyv botrányokkal és véres eseményekkel tarkított háttértörténetét domborította ki a sajtóban, az irodalmi értékek helyett.
A kiadó azonban értetlenül fogadta több, független forrásból is megerõsített információnkat. A Konzorcium kiadó illetékesei "határozottan cáfolták", hogy Rushdie meg akarta volna akadályozni a magyar megjelenést, és hangsúlyozták, a kiadó és az író jogi képviselete közt semmilyen nézeteltérés nem volt.

Mint elmondták, õk valóban a regény mûvészi értékei miatt kezdtek foglalkozni az 1988-ban írt, de magyarul még ki nem adott könyvvel.

A világhírû író jelentõs munkái egyébként már mind megjelentek magyarul, csak a Sátáni versek hivatalos kiadására kellett 16 évet várni.

Szentségtörés

A könyv a világ minden pontján a Khomeini ajatollah által 1989-ben kimondott halálos ítélet, a fatva miatt került a figyelem középpontjába. Az ítélet ráadásul nem egyedül az íróra vonatkozott, hatással volt a könyvkiadókra, fordítókra és terjesztõkre is.

Az iszlám vallási vezetõ azért ajánlott fel másfél millió dollárt Rushdie gyilkosának, mert meglátása szerint az indiai származású író gúnyt ûzött Mohamed prófétából, és magából a muszlim vallásból is. A regényt Indiában betiltották, a hívõk az arab világban könyvégetéssel tiltakoztak a szentségtörõ munka ellen.

Rushdie a halálos fenyegetés miatt hosszú idõre bujkálásra kényszerült, és szigorú biztonsági óvintézkedések közepette élt 1993-ig. "A muzulmán világ mártírjainak magasztalására" nevű szélsőséges iráni szervezet ez év februárjában százezer dollárt ajánlott fel az interneten keresztül annak, aki meggyilkolja az írót.

A fatva hatásai a könyvvel foglalkozókat is elérték: a japán fordítót leszúrták, az olasz fordítót késsel, a norvég kiadó vezetõjét lõfegyverrel sebesítették meg, és világszerte atrocitások érték a könyvet árusító boltokat is.

A titkos fordító

A magyar kiadók sokáig nem merték vállalni a regénnyel járó kockázatot. A szerzõ legtöbb mûvét kiadó Európa - a közízlés felett õrködve - úgy nyilatkozott, õk azért nem forszírozták a kiadást, mert a Sátáni versek nem tartozik Rushdie legjobb munkái közé.

A magyar fordító ezzel szemben úgy véli: "a regény a világ irodalombarátai közt a szólásszabadság jelképévé vált. Nagy hagyományú demokráciákban számos kiadást ért meg, népszerûsége mindmáig töretlen, ami azt bizonyítja, hogy nem politikai botránykönyv, és nem istenkáromoló fertelem, hanem a XX. század rendkívüli jelentõségû irodalmi alkotása."

A könyvben végül nem tüntették fel a fordító nevét. A középkori krónikások mintájára csak annyit árul el magáról, hogy "sokan szeretnék tudni, ki fordította a Sátáni verseket. Én. Egy magyar író. Nevem saját akaratomból maradjon titok."

A titkos kalózkiadás

Rushdie könyve a kilencvenes évek elején kalózkiadásban már megjelent magyarul, erõsítették meg információinkat az Országos Széchenyi Könyvtár tájékoztató szolgálatánál, felidézve, hogy a könyv akkoriban "valamiféle botrányt is kavart". Arra azonban nem derült fény, hogy a botrány az illegális kiadással, vagy a Sátáni versek tartalmával állt összefüggésben. Mint ahogy nem találtunk egyetlen igazi könyvmolyt sem, aki kézben tartotta volna az említett munkát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.