Félbemaradt Schubert-operát találtak

2002.03.26. 14:53
A bécsi Schubert-gyűjtemény értékes darabbal gazdagodott: egy antikváriumban rábukkantak a Schubert által részlegesen megzenésített, Sakontala című opera eredeti szövegkönyvére - jelentette be kedden a bécsi városháza.
A szerencsés megtaláló Thomas Aigner, a Bécsi Városi és Tartományi Könyvtár zenei gyűjteményének vezetője volt. A Franz Schubert által hátrahagyott kottakéziratokat 1900-ban hagyta örökül Nicolaus Dumba a könyvtárra, ahol azóta is vannak. Ám a Sakontala librettója eddig eltűntnek számított. Szerzője egyébként Johann Philipp Neumann (1774-1849), aki a Német Mise szövegét is írta. A most fellelt librettó immár részét alkotja a gyűjteménynek, amely 2001 ősze óta az ENSZ "Emberiség emlékezete" listáján is szerepel.

A Sakontala - avagy ahogyan Schubert írta, Sacontala, más írásmód szerint Sakuntala, Schakuntala - egy Krisztus után a IV. században alkotó indiai drámaíró művén alapul. Először angolra fordították le, majd angolból németre ültette át Georg Forster, s ez a változat volt Neumann librettójának alapja.

A kutatások szerint ez volt Schubert és Neumann első közös munkája. A fennmaradt zenei töredékek 1820 októbere és 1821 tavasza között keletkeztek, de nem kizárt, hogy létezett, vagy valahol léteznek még eltűnt vázlatdarabok. Schubert a művet alighanem romantikus nagyoperának szánta, bár zene nélküli párbeszédek is szerepelnek benne. A komponista többnyire csak az énekszólamokat jegyezte fel.

Schubert - legalább ennyit
Az osztrák Franz Schubert (1797-1828), a korai romantikus zene legkiválóbb képviselőinek egyike, a romantikus daltípus megalkotója élete során nagyobb sikereket csak dalaival aratott. Többször tanított Magyarországon az Esterházy-családnál, s mind dalaira, mind zongoraműveire nagy hatással volt a magyar, illetve az osztrák népzene.
Nem világos, illetve csak egy értesülés maradt fenn arról, hogy miért tett le a zeneszerző az opera megalkotásáról. Schubert barátja, Josef Hüttenbrenner jegyezte fel, hogy "engedett néhány barátja sustorgásának, akiknek a mű nem tetszett operaszövegként és hagyta magát lebeszélni a teljes mű megalkotásáról".

A lelet igen értékes a kutatók számára. Neumann saját kezűleg letisztázott példányáról van szó, de nem a végső változatról. Mindenesetre a kézirat segítségével már eddig is meg tudták határozni a fennmaradt zenei töredékek eddig vitatott sorrendjét. A librettó részletes tudományos vizsgálata még folyik, s a munka befejezése után a szöveg kommentált kiadásban meg is jelenik majd.

A Sakuntala témája egyébként a magyar zeneirodalomban is felmerül: Goldmark Károly (1830-0915) nyitányt szerzett ezzel a címmel.