Nicolas Sarkozy képregényben spricceli politikustársait

2006.11.02. 15:42
Százezer példányban kerül a francia könyvesboltokba november 8-án a Nicolas Sarkozy életéről szóló képregény.

A Sar-Cosette című képregény címoldalán a szigorú arcú francia belügyminiszter slaggal locsolja politikustársait.

Pol-fi a jövőből

A 150 oldalas képregény 2098. június 6-án a Sorbonne Egyetemen kezdődik, ahol egy francia diák századunk elejének egyik leglenyűgözőbb politikai jelenségéről szóló doktori tézisét védi. Egy olyan jelenségről, ami mélyen felkavarta a francia demokráciát és új társadalmat hozott létre, a sarkozyzmusról.

A történet Sar-Cosette címmel időrendben mutatja be hősünk bevándorló családban eltöltött, nehéz gyermekkorát a 2007-es elnökválasztásig. Nicolast egyetlen cél vezérelte: "mindenkit eltaposni a hatalomért". A Chirac hitet adott bennem című fejezetet, az 1977-1983: Volt egyszer egy Hauts-de-Seine című rész, majd az 1983: Neuilly megér egy árulást című fejezet követ, ami Sarkozy polgármesteri, megyei és pártpolitikusi múltját idézi fel.


Nicolas Sarkozy

A csapból is ő folyik

A férfi, aki a média fülébe beszélt című fejezetből kiderül, Sarkozy hogyan használja fegyverként a médiát ahhoz, hogy a róla szóló hírek foglalják el minden nap annak legjelentősebb orgánumait. Október 19-én például felszólalt a kézművesek szakmai tanácsában, majd újságírók jelenlétében megyei vezetőként urbanizációs fejlesztésről írt alá megállapodást, végül a legnézettebb esti tévéhíradó vendége volt élő adásban. Másnap reggel a legolvasottabb napilapban válaszolt a külvárosokkal kapcsolatos kérdésekre, délután egy sportcsarnokban 15 ezer építőipari vállalkozónak tartott előadást, végül pedig a Sorbonne-on a sikeres lakótelepekről szóló konferencián szólalt fel. Három nap alatt az AFP francia hírügynökség 59 hírt adott ki Sarkozy programjairól. Ezzel még Gyurcsány Ferencet is kenterbe veri.

A Guardian tudósítója szerint a képregény ironikus hangvételű. Sarkozy folyton ideges, utána szaladó unott feleségével a róla szóló hírek nézettségi adatait lesi, hízelgő mondatokat mond, közvetlen meghívásokat tolmácsol. Exkluzív információkat juttat el jobb- és baloldali újságíróknak, akik közül egyesek hipnotikus és "agyelszívó" voltára hívják fel a figyelmet, mások pedig szerkesztőiknek könyörögnek, hogy ne kelljen Sarkozyvel foglalkozniuk.

Életrajzi képregény

A megtörtént eseményeken alapuló politikai képregényt Richard Malka ügyvéd írta, a rajzokat a Charlie Hebdo nevű szatirikus hetilap karikatúristája, Riss készítette. A történethez a háttéranyagokat a Marianne című politikai folyóirat újságírója, Philippe Cohen állította össze, aki a kötet végén a forrásanyagként felhasznált könyvekről, cikkekről, interjúkról és politikai beszédekről teljes listát közölt. Bevallása szerint a humoros rajzos műfaj egy olyan jól informált és hiteles életrajzot nyújt a jövő évi elnökválasztás egyik legesélyesebb jobboldali jelöltjéről, amelyet egyetlen hagyományos elemző politikai cikk sem merne megtenni.