Schiff András csak a saját zongoráján hajlandó játszani

2003.02.12. 17:55
Schiff András világhírű magyar zongoraművész lemondta szombati belgrádi koncertjét, mert technikai akadályokba ütközött zongorájának helyszínre szállítása. A zongoraművész a belgrádi filharmónia híres koncerttermében, a Kolaracban játszotta volna Bach Angol szvitjeit.
Schiff András világhírű magyar zongoraművész konceretjét nagy várokozás előzte meg, Belgrád belvárosban plakátok hirdették a fellépést, a jegyek pillanatok alatt elkeltek.

Milina Lazarevic, a belgrádi filharmónia koncertszervezője közölte az MTI-vel, hogy közel két éven át tárgyaltak Schiff impresszáriójával, de utolsó pillanatban a művész mégis lemondta koncertjét. A gondok abból adódtak, hogy Schiff köztudottan minden koncertjére viszi magával saját zongoráját. A belgrádi koncertszervezőknek két napjuk lett volna arra, hogy kamionnal Olaszországból behozzák, illetve kivigyék az országból a zongorát. Lazarevic szerint ez már csak a hatályos vámszabályok miatt is megoldhatatlan lett volna, kockázatot viszont nem akartak vállalni. Schiff következő koncertje Madridban lett volna.

A koncertszervezők felajánlották a külföldön élő magyar művésznek, hogy zongorahangolója tekintse meg, illetve készítse fel a koncertre a Kolarac három Steinway típusú, kiváló minőségű koncertzongorája közül bármelyiket. A művész ebbe nem egyezett bele, s lemondta a fellépést. Lazarevic szerint a zenerajongóknak hatalmas csalódást jelent az, hogy elmaradt a koncert, hiszen Schiff még sohasem járt Belgrádban, híre viszont már rég eljutott a zeneértő közönséghez. A koncertszervezők abban reménykednek, hogy a zongorista az év folyamán mégis eljön Belgrádba.

A világ legismertebb művészei még a milosevici rezsim szankciói idején sem kerülték el a jugoszláv fővárost. Az elmúlt években járt itt a többi között Makszim Vengerov és Dmitrij Szitkoveckij neves orosz hegedűművész, fellépet a Kolarac teremben Martha Argerich világhírű argentin zongorista és Jelena Obrazcova orosz énekesnő.