Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Schiff András csak a saját zongoráján hajlandó játszani

2003.02.12. 17:55
Schiff András világhírű magyar zongoraművész lemondta szombati belgrádi koncertjét, mert technikai akadályokba ütközött zongorájának helyszínre szállítása. A zongoraművész a belgrádi filharmónia híres koncerttermében, a Kolaracban játszotta volna Bach Angol szvitjeit.
Schiff András világhírű magyar zongoraművész konceretjét nagy várokozás előzte meg, Belgrád belvárosban plakátok hirdették a fellépést, a jegyek pillanatok alatt elkeltek.

Milina Lazarevic, a belgrádi filharmónia koncertszervezője közölte az MTI-vel, hogy közel két éven át tárgyaltak Schiff impresszáriójával, de utolsó pillanatban a művész mégis lemondta koncertjét. A gondok abból adódtak, hogy Schiff köztudottan minden koncertjére viszi magával saját zongoráját. A belgrádi koncertszervezőknek két napjuk lett volna arra, hogy kamionnal Olaszországból behozzák, illetve kivigyék az országból a zongorát. Lazarevic szerint ez már csak a hatályos vámszabályok miatt is megoldhatatlan lett volna, kockázatot viszont nem akartak vállalni. Schiff következő koncertje Madridban lett volna.

A koncertszervezők felajánlották a külföldön élő magyar művésznek, hogy zongorahangolója tekintse meg, illetve készítse fel a koncertre a Kolarac három Steinway típusú, kiváló minőségű koncertzongorája közül bármelyiket. A művész ebbe nem egyezett bele, s lemondta a fellépést. Lazarevic szerint a zenerajongóknak hatalmas csalódást jelent az, hogy elmaradt a koncert, hiszen Schiff még sohasem járt Belgrádban, híre viszont már rég eljutott a zeneértő közönséghez. A koncertszervezők abban reménykednek, hogy a zongorista az év folyamán mégis eljön Belgrádba.

A világ legismertebb művészei még a milosevici rezsim szankciói idején sem kerülték el a jugoszláv fővárost. Az elmúlt években járt itt a többi között Makszim Vengerov és Dmitrij Szitkoveckij neves orosz hegedűművész, fellépet a Kolarac teremben Martha Argerich világhírű argentin zongorista és Jelena Obrazcova orosz énekesnő.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!