Pintér Béla: A sehova kapuja

2000.12.27. 17:05
Pintér Béla legújabb A sehova kapuja című darabját a napokban mutatták be a Műegyetem Szkéné színpadán. Kettős kritikánk az előadásról.
Alternatív szekta-szeánsz a Szkénében Egyrészt
Pintér Béla - a nagysikerű Kórház Bakony és Népi Rablét rendezőjének - legújabb darabját, A sehova kapuja címmel a napokba mutatták be a Műegyetem Szkéné színpadán. Az út a sehova kapuján át a szekták üres boldogságába vezet - Pintérék akár taníthatnának is, de inkább meghagynak mindenkit a saját hitében és egy este erejéig kellemesen elszórakoztatnak.

Pintér Béla: A sehova kapuja Másrészt
"A sehova kapuját akkor léped át, amikor úgy érzed, hogy nem kell tovább tapogatóznod a fal mentén, minden kérdésedre választ kapsz és boldog lehetsz a földön. A sehova azonban csak egy buta és kegyetlen szürke köd. Elhomályosítja a szemedet és eltompítja az agyadat. Végül minden zsigeredbe beeszi magát és soha többé nem ereszt el...."
A sehova kapuja: menekülés. Menekülés a magány, a boldogtalanság, a tovább-keresés, a küzdelem és önmagunk elől. Menekülés a kényelmetlen kérdések elől a megkérdőjelezhetetlen, vak hit kényelmébe; a szürke-narancs, hangos és egyhangú, öltönyös-kiskosztümös látszatboldogság hazugságába, a semmibe -- sehova.

Alkotók
Szereplők: Hernádi Csaba Pintér Béla Szalontay Tünde Szemerédy Virág Terhes Sándor Csatári Éva Thúróczy Szabolcs Enyedi Éva Bencze Sándor Péterfy Borbála Nagy-Abonyi Sarolta Deák Tamás
Zenészek: Darvas Bence Pelva Gábor Nyíri László
Koreográfus: György Károly
Díszlet: Horgas Péter Tamás Gábor
Jelmez: Horgas Péter
Rendezte: Pintér Béla