Szabina
4 °C
12 °C

Alternatív szekta-szeánsz a Szkénében

2000.12.27. 15:57
Pintér Béla - a nagysikerű Kórház Bakony és Népi Rablét rendezőjének - legújabb darabját, A sehova kapuja címmel a napokba mutatták be a Műegyetem Szkéné színpadán. Az út a sehova kapuján át a szekták üres boldogságába vezet - Pintérék akár taníthatnának is, de inkább meghagynak mindenkit a saját hitében és egy este erejéig kellemesen elszórakoztatnak.
A színpadon a függöny előtt két szék, szürke kosztümös nő, átlagos srác. Az előadás bevezetéseként rövid párbeszéd - spontán ismerkedés, suta udvarlás - és a sosem múló első szerelem. A lány a pontos idővel indít, de rövidesen megfenyegeti kiszemeltjét, aki is bűnös életet él, alkoholista és hamarosan meghal, hacsak...

Hősünk komolyan beijed, követi a lányt, aki megváltást ígér. Szektagyanús közeledés. A függönyön túli reflektor éles fényében tovább folytatódik a fenyegetés, mikrofonos kérdező faggat, hősünk megtudja: sosem-volt bűnei húzzák lefelé, egyenesen a pokolba. Nemsokára meghal, nincs menekvés, hacsak...

Bizarr szekta közepén találjuk magunkat. Andrást maguk közé fogadják, megtisztul, új életet kezd. Közben a színen másik nyolc narancs és szürke színekben pompázó hittárs jelenik meg. A rendszerváltás óta gomba módra szaporodó kisegyházak kifigurázott rajza ez, csupa narancs, ikeás plasztik kiegészítőkkel, rengeteg villogóval, amerikai vendégpappal. Megtudjuk, hogy valójában nem is szektával van dolgunk, hanem a harmadik vonalas bibliaértelmezés egyetlen igaz útjával, rádásul a földet isten által küldött minibolygó becsapódása veszélyezteti. Kipusztul az emberiség, miként tették tízmillió évvel ezelőtt a dínók.

Az első rész - beavatás egy szekta mindennapjaiba - kicsit hosszúra nyúlik, a majd háromnegyed órás élőzenés örömdalolással feldobott szeánsz kezd unalmassá válni. Ekkor a Kórház Bakonyhoz hasonlóan eredeti ötlettel átrendezik a teret. Számítógép választott csöppnyi erdélyi faluba indul András és a szekta vezére - terjeszteni az igét. A színpadot középen elválasztó fal négyszögletű dobogót metsz, melynek elfordításával vonatbelsővé majd katolikus templommá, táncházzá alakul a tér.

Pintérék megint nagyon ötletes díszletet kreáltak, mindez ezúttal is Horgas Péter érdeme. Bár korábbi darabjaikhoz képest többet költöttek - főleg az egyenszabott szektaruhára -, de így is minimál költségvetésből hozták ki az előadást.

A darab második fele izgalmasabb, gyorsabb folyású, az erdélyi kalandokban újra előkerül népi kultúra, a táncház - élő zenei kísérettel, legényesekkel és ízes beszéddel díszítve. A címadó téma - a szekták sehova vezető kapuja - többszörös áttételeken keresztül, a katolikus egyház és a szekták összehasonlításáig, a budapesti fertő és a népi kultúra ellentétein át, a másság kivetésig, a szexualitás álszent tiltásáig, össznépi orgiáig és egy megtért színikritikus önvallomásán át a színész szakma romlottságáig vezet.

A haláltól való félelem, a hit, a szeretet magasztos gondolatai laza történeti szálra fűzve - nem állítom, hogy remekmű, inkább könnyen felejthető, kedves, szórakoztató darab, rengeteg ötlettel, apró geggel. Mindenesetre érdemes ellátogatni a Szkénébe, kellemes másfél óra, ideális szürke téli esték feldobására, és utána még mindig be lehet ülni a szomszédos Libellába egy jó korsó sörre.

Alkotók
Szereplők: Hernádi Csaba Pintér Béla Szalontay Tünde Szemerédy Virág Terhes Sándor Csatári Éva Thúróczy Szabolcs Enyedi Éva Bencze Sándor Péterfy Borbála Nagy-Abonyi Sarolta Deák Tamás
Zenészek: Darvas Bence Pelva Gábor Nyíri László
Koreográfus: György Károly
Díszlet: Horgas Péter Tamás Gábor
Jelmez: Horgas Péter
Rendezte: Pintér Béla

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.