Kényes témák

2002.01.30. 16:59
Andres Serrano amerikai fotóművész - az utóbbi évtizedek egyik legfeltűnőbb, s egyben legvitatottabb képzőművésze - alkotásaiból nyílik egy hónapon át nyitva tartó retrospektív kiállítás február 9-én Budapesten, a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjteményben.
Az 1950-ben, New Yorkban születetett Serrano gyakran dolgoz fel olyan témákat, amelyeket a világ számos országában napjainkban is fel-fellángoló viták kísérnek. Műveiben olyan, nálunk is kényesen kezelt kérdésekkel szembesít, mint például a hajléktalanság, az abortusz, vagy a szexualitás extrém formái.

Babarczy Eszter eszmetörténész szerint a Serrano-jelenség lényege arról szól, hogy támogathat-e egy kormányzati alap olyan művészt, aki a közvéleményt megbotránkoztató, szeméremsértő témákkal foglalkozik.

A konzervatívok biztosan nagy botrány kavarnak az Egyesült Államokban botrányhőssé vált Andres Serrano fotóművész életmű-kiállítása körül, pedig az ezer év óta tabunak tekintett dolgok kibeszélése nagyon fontos - vélekedett Jancsó Miklós filmrendező.

Bencsik Barnabás, a MEO művészeti igazgatója elmondta, hogy a tárlat Európa több nagyvárosában megfordult már, Budapestre a londoni Barbican Centerből érkezik. A sorozat a magyar fővárosból, az utolsó európai kiállítási helyről visszakerül New Yorkba. A MEO munkatársai felhívták a figyelmet, hogy a tárlat megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.